Petak, 25 lipnja, 2021

Narko bande ubrzano krče šumu u Hondurasu i Gvatemali

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Šuma u zabačenim dijelovima Hondurasa i Gvatemale ubrzano nestaje zbog aktivnosti narko bandi koje sijeku stabla da bi omogućile transport narkotika probijanjem puteva i gradnjom pisti za slijetanje letjelica.

Naučnici vjeruju da je veliki dotok droge ohrabrio rančere, trgovce drvetom i uzgajivače palminog drveća da prošire svoje aktivnosti, navodi se u istraživanju koje je objavljeno u časopisu “Science”.

Droga se već decenijama krijumčari kroz Centralnu Ameriku, a marihuana i kokain iz Kolumbije prebacuje se na unosna tržišta u velike gradove SAD.

Međutim, prema analizama istraživača, važnost ove oblasti kao puta za trgovinu drogom značajno se povećala u proteklih sedam godina, nakon uvođenja oštrih mjera protiv trgovine drogom u Meksiku.

Dileri su zato prebacili svoje operacije u zabačene oblasti, kao što su Honduras, Gvatemala i Nikaragva, nakon čega je uslijedilo krčenje šuma radi lakšeg saobraćaja.

U Hondurasu, nivo godišnjeg uništavanja šuma učetvorostručio se između 2007. i 2011. godine.

“Stopa uništavanja šuma u ovom regionu bila je 20 kvadratnih kilometara godišnje, ali pod uticajem narko bandi sada je više od 60 kvadratnih kilometara”, kaže jedan od autora studijeKendra McSweeneysa Univerziteta Ohio.

On je dodao da je u nekim dijelovima Gvatemale taj procenat čak i veći.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Predrag Kojović podnio ostavku na čelu Naše stranke, svemu uzrok Baralijina “šala”

Predrag Kojović podnio je ostavku na mjesto predsjednika Naše stranke Kojović je na mjesto predsjednika ove političke opcije izabran prvi...

Možda vas zanima i ovo