Subota, 27 studenoga, 2021

Narodna medicina: Najbolji biljni antibiotici!

Nemojte propustiti

Biljni antibiotici su oduvijek korišteni u borbi protiv prehlade, gripe i infekcija. Danas se vraćaju lagano kao alternativa sintetičkim antibioticima na koje su mnoge bakterije postale otporne.

U više navrata smo pisali kako da se odbranite od gripe, ojačate imunitet i prebolite prehladu brzo uz pomoć hrane, ali i plodova prirode. Ipak, i sa biljnim antibioticima treba biti oprezan kao i sa sintetičkim. Trebate paziti na doze, sa čim ih miješate i pre upotrebe nekih biljnih pripravaka konsultujte se sa ljekarom ili stručnim licem.
Kako to bakterije postaju otporne na antibiotike?

Bakterije se veoma brzo razmnožavaju i na neki način “komuniciraju” međusobno. Dele informacije. Kako za kratko vreme nastane ogroman broj bakterija, otvorena je i mogućnost mutacija. Nastaju bakterije otporne na razne vrste antibiotika. Danas gotovo da nema antibiotika na koji se nije razvila neka vrsta bakterijske otpornosti. Sve to stvara velike probleme u medicini. Zato je veliki broj istraživanja sve više usmjeren na prirodne antibiotike.

Ukoliko ste se protiv neke vrste bakterije borili istim sintetičkim antibiotikom duže vrijeme ili u više navrata, vrlo vjerovatno da će ta bakterija postati otporna na taj antibiotik i konzumacija postaje besmislena.

Zašto su biljni antibiotici drugačiji i bolji? Farmaceutski antibiotik je izlovani hemijski sastojak i bakterije ih brzo “pročitaju” i prilagođavaju se. Sa biljkama je mnogo drugačije i komplikovanije. Recimo, samo bijeli luk, koji važi za jedan od najboljih prirodnih antibiotika, može da sadrži 80-tak jedinjenja sumpora, 17 amino kiselina i mnogo drugih jedinjenja. Hajdučka trava ima 120 različitih jedinjenja. Sva ta jedinjenja rade zajedno da bi stvorili što bolje rezultate i oslobodili vas bolesti.

Među najbolje biljne antibiotike spadaju: šipak, bijeli luk, đumbir, aloe vera, med, žalfija, bagrem, ehinacea, eukaliptus, ekstrakt semenki grejpa, kleka, sladić, polen, majčina dušica, kurkuma, lavanda, listovi masline, uva, karanflić …

Navešćemo vam nekoliko primjeraka kako to biljke djeluju kao antibiotici i to mnogo uspješnije od sintetičkih.

Bijeli luk
Aktivan je protiv bakterija poput stafilokoka, streptokoka, ešerihije koli, slamonele, herpesa, virusa gripa (tipa B), HIV-a, … Možete ga jesti svježeg, uvrštavati što češće u ishranu ili u kapsulama i prahu. Izbjegavajte unos bijelog luka ako koristite lijekove protiv zgrušavanja krvi.

 

Aloe vera i med
I odvojeno i u družini ovi plodovi prirode su vrlo uspješni u lečenju raznih infekcija. Zajedno spojeni su najbolji prirodni lijek protiv opekotina, za brže zarastanje i sprečavanje pojave infekcije.

Ehinacea
Odlična protiv mnogih virusa i bakterija. Najčešće je upotrebljavaju za bolno grlo, protiv prehlade i gripa. U ovom slučaju preporučuje se oko 30 kapi tinkture ehinacee na svaki sat vremena ili pijte topli čaj od ove biljke.

Žalfija
Kažu ostala je negdje zapisana Hipokratova rečenica: „Zašto bi dopustili da čovjek umre, kada mu žalfija raste u vrtu“? Lista bolesti protiv kojih je dobro upotrijebiti žalfiju je zaista duga. Ali, odlična je za usnu duplju, zube, krv, jetru, sinuse, grlo, zglobove, pluća, stomak, …

bijeliluk

(LPM)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo