Subota, 27 studenoga, 2021

Narodna skupština Republike Srpske: Od gledanja u ženske noge do tuče

Nemojte propustiti

fizicki-obracun-u-parlamentu-rsa-poslanik-sdsa-napao-poslanike-snsda
Foto: Srna, Dodik došao da smiri strasti

Današnji nastavak posebne sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj se trebalo raspravljati o setu zakona kojim će se osigurati izvori finansiranja za sanaciju šteta od poplava i fonda solidarnosti, obilježile su međusobne svađe i uvrede poslanika i premijerke RS-a, da bi se sukobi nastavili i u skupštinskim hodnicima fizičkim napadom poslanika SDS-a Miladina Stanića na poslanike SNSD-a Sinišu Dodika i Milana Kovača.

Guranje na stepenicama

Na početku samog zasjedanja premijerka RS-a Željka Cvijanović zatražila je u Narodnoj skupštini javno izvinjenje poslanika SDS-a Miladina Stanića zbog dobacivanja i gledanja u noge ženama u parlamentu RS-a, a od predsjednika NSRS-a Igora Radojičića da zaštiti članice Vlade RS-a i poslanice.

Tokom skupštinske rasprave o prijedlogu zakonskih mjera za sanaciju štete od poplava, Cvijanovićeva je rekla da je Radojičić jučer dozvolio da narodni poslanik pređe sa druge strane sale i dođe do nje.

“Sutra ćete dozvoliti da mi neko ovdje udari šamar, a danas je uredu da se sve ovo dobacuje i da sve prođe bez ikakvog komentara. Zbog svega ovoga, u ime svih žena koje se ovdje nalaze, tražim javno izvinjenje Stanića, tražim da me zaštitite i da ne dozvoljavate da mi prilaze narodni poslanici bijesni, jer ja nikome ne prilazim”, kazala je Cvijanovićeva, piše Oslobodjenje.

Radojičić je, obrativši se Cvijanovićevoj, rekao da je poslaniku koji joj je jučer prišao izrečena opomena, te da on vodi sjednicu parlamenta i da joj se to ne mora sviđati, kao što se to nekima ne sviđa odavno, i da odgovara za to kako radi.

Nakon ove izjave premijerka je u pratnji ministrica napustila skupštinsko zasjedanje i zaprijetila da se neće vratiti u salu, pa je u Narodnu skupštinu stigao i predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik kako bi smirio strasti i premijerku ubijedio da nastavi prisustvovati sjednici parlamenta.

U međuvremenu, na stepenicama parlamenta Stanić je s leđa gurnuo dvojicu poslanika SNSD-a, što je samo podiglo tenzije između pozicije i opozicije.

“Apsolutno osuđujem takav događaj i smatram ga potpuno neprimjerenim. Fokus ove sjednice i parlamenta treba da bude na mjerama za građane, a ne na fizičkom obračunu narodnih poslanika, ma koji oni bili i ma kojoj stranci pripadali”, rekao je Radojičić.

Lider SNSD-a i predsjednik RS-a Milorad Dodik zatražio je od nadležnih institucija da oni koji su činili nasilje u parlamentu RS-a budu procesuirani u skladu sa zakonom i da se utvrdi njihova odgovornost.

Frustracije

Šef Poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je na sjednici Kolegija parlamenta insistirao da sjednica Skupštine bude nastavljena, poručivši da niko neće poslanike SDS-a otjerati sa sjednice, mada to žele iz Vlade. Naveo je da je sukob u parlamentu posljedica frustracije poslanika SNSD-a, te da je predsjednik parlamenta Igor Radojičić reagovao kao predsjednik Narodne skupštine kojeg je Klub poslanika SDS-a pozdravio aplauzom.

“Od tog trenutka dio isfrustriranih poslanika SNSD-a napustio je skupštinsku salu sa premijerom Željkom Cvijanović, a dio koji je ostao počeo je da vrijeđa poslanike SDS-a”, rekao je Govedarica novinarima, te dodao da je i on jedan od poslanika koje je vrijeđao poslanik SNSD-a Milan Kovač.

Ono zbog čega je sjednica NSRS-a sazvana, a to su zakoni za pomoć poplavljenim područjima, ostalo je u drugom planu jer poslanici jedva da su i diskutovali o sadržaju predloženih zakona.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo