Srijeda, 18 svibnja, 2022

Narodna skupština RS donosi Nacrt zakona o VSTV RS, OHR odgovorio o daljim koracima

Autor:Patria

Nemojte propustiti

„Pošto nema visokog predstavnika više mi ćemo to ukinuti“, kazao je danas Dodik.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a najavio je danas da će na sjednici Narodne skupštine RS koja će biti održana narednih dana biti i Nacrt Zakona o VSTV RS, kao i Zakon o prestanku važenja zakona raspolaganja državnom imovinom Republike Srpske.

„Pošto nema visokog predstavnika više mi ćemo to ukinuti“, kazao je danas Dodik.

On je govorio i o pitanju OS BiH s obzirom da je zaključcima o prijenosu nadležnosti usvojenim 10. decembra 2021. godine definirana odbrana i sigurnost te u konačnici i formiranje Vojske RS.

„Mi tražimo dijalog o ovim stvarima. Što se tiče OS BiH, mi smo uporno tražili da se smanji broj pripadnika i da se to dogovori. Neće o tome ni da razgovaraju. Prepolovite OS BiH sa stanovišta troškova i sastava i neka ostanu OS BiH. Ako nemate dogovor šta drugo da radimo“, kazao je Dodik.

Krajem oktobra prošle godine NSRS je donijela Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS kojim se planira osnivanje entitetske agencije za lijekove, što znači urušavanje državne te ugrožavanje zdravlja stanovništva. Na to je upozorio visoki predstavnik Christian Schmidt. Na pitanje da li će visoki predstavnik Schmidt sa zemljama članicama PIC-a reagirati prije sjednice NSRS i zaustaviti očito podrivanje državnih institucija iz OHR-a smo dobili odgovor:

“Ozbiljnost tih dešavanja je očigledna i mi smo u nekoliko navrata javno iznosili svoje stavove o njima. Što se tiče narednih koraka visokog predstavnika i Vijeća za implementaciju mira, nema potrebe za špekulacijama.”

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Počinje obnova tajne Titove vojne baze na granici BiH i Hrvatske – pogledajte šta će sada biti tamo

"Na Željavi bi se moglo voziti i 500 km/h i još bi se stiglo zakočiti. Bit će to sjajno!",...

Možda vas zanima i ovo