Srijeda, 12 svibnja, 2021

Narodna skupština RS uzvraća udarac? Valentinu Inzku postavili ultimatum, najavili sprječavanje imenovanja novog visokog predstavnika

Nemojte propustiti

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je zaključke kojim od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka traži da sačini izvještaj o radu za period od 1995-2020. godine i da u roku od 90 dana dostavi Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje, a zaključci nisu usvojeni jednoglasno jer se poslanici PDP-a, SDS-a i DNS-a nisu izjasnili o ovoj tački.

Na sjednici su usvojena tri zaključka Kluba poslanika SNSD-a, prema kojima je usvojena je informacija u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma u BiH za period 1995–2020. godine.

-Članom dva tačka jedan stav F Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH je propisano da će visoki predstavnik vezano za zadatke koji su navedeni u sporazumu izvještavati periodično o napretku u sprovođenju mirovnog sporazuma /vezano za sporazum/ UN, EU, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije, navodi se u zaključcima.

Usvojen je i zaključak kojim se od visokog predstavnika u BiH traži da sačini izvještaj o radu za period od 1995-2020. godine i da u roku od 90 dana dostavi Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje.

-Ovaj zaključak stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u `Službenom glasniku Republike Srpske`, navodi se u usvojenim zaključcima.

Usvojen je i Zaključak Kluba poslanika Ujedinjene Srpske kojim se od predstavnika međunarodne zajednice traži da svojim autoritetom spriječe najavljeno imenovanje novog visokog predstavnika i omoguće zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u 2021. godini.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo