Subota, 16 listopada, 2021

NASA otkrila novi krater na Mjesecu

Nemojte propustiti

na-saturnovom-mjesecu-ima-zivota_1426244995

Naučnici pretpostavljaju da je novootkriveni krater stariji od kratera Mare Serenitatis, za koji je utvrđeno da je star oko 3,9 milijardi godina

– Analizirajući podatke svemirskog vozila “Grail” NASA-ini naučnici su utvrdili da se na strani Mjeseca koja gleda na Zemlju nalazi još jedan, do sada nepoznati krater

Uz pomoć svemirskog vozila američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirke administracije (NASA) na Mjesecu je otkriven novi krater prečnika 200 metara, a naučnici su ga nazvali po Ameliji Earhart, prvoj ženi koja je preletjela Atlantski okean, javlja Anadolu Agency (AA).

Analizirajući podatke svemirskog vozila “Grail” NASA-ini naučnici su utvrdili da se na strani Mjeseca koja gleda na Zemlju nalazi još jedan, do sada nepoznati krater.

Podaci o krateru Amelia Earhart javnosti su predstavljeni tokom konferencije za novinare u Texasu u SAD-u, na kojoj su govorili naučnici Rohan Sood, Loic Chappaz i H. Jay Melosh.

“Otkriće kratera ovih razmjera na lijevoj strani Mjeseca prvo je ili drugo u posljednjih sto godina”, kazao je Melosh. Dodao je da se najvjerovatnije radi o jednom od primarnih Mjesečevih kratera te da je stariji i od kratera Mare Serenitatis koji se nalazi na južnoj strani. Krater Mare Serenitatis star je oko 3,9 milijardi godina.

Krater je dobio ime po Ameliji Earhart koja je u periodu od 1935. do 1937. radila na Univerzitetu Purdue. Ona je 1932. godine postala prvi ženski pilot koja je avionom preletjela Atlantski okean.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo