Petak, 24 rujna, 2021

NASA poručuje: Nešto se čudno dešava sa Suncem!

Nemojte propustiti

Na slici Sunčeve strane koja je okrenuta prema Zemlji, snimljenoj 28. februara, vidi se tek nekoliko sunčevih pjega, a uobičajeno je da na spomenutom vrhuncu aktivnosti ta strana bude puno aktivnija

sunce-nasa

NASA-ini znanstvenici tvrde da bi ova godina trebala biti vrhunac 11-godišnjeg ciklusa solarne aktivnosti, ali iznenađeni su aktivnošću koja je niža od očekivane. Naime, broj sunčevih pjega je daleko manji, a solarne baklje nisu toliko učestale, prenosi hrvatski Index.

Na slici Sunčeve strane koja je okrenuta prema Zemlji, snimljenoj 28. februara, vidi se tek nekoliko sunčevih pjega, a uobičajeno je da na spomenutom vrhuncu aktivnosti ta strana bude puno aktivnija.

Međutim, Dean Pesnell iz centra za svemirske letove Goddard tvrdi da je ovo zatišje te da vrhunac aktivnosti tek dolazi. Smatra da ovo jest solarni maksimum, ali da je riječ o netipičnom ponašanju Sunca te da je uobičajeno da solarna aktivnost varira u ciklusu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik: Žena funkcionera PDP-a danas je svojim đacima držala predavanje kako smo svi mi Bosanci

Gorica Dodik na Twitteru često komentira aktuelnu političku situaciju i napada one koji su "protiv" njenog oca. Kćerka Milorada Dodika,...

Možda vas zanima i ovo