Utorak, 30 svibnja, 2023

Naša stranka o inflaciji u BiH: Vlada FBiH mora hitno reagovati

Nemojte propustiti

Ističu i kako je inflaciju i stagnaciju privrede djelomično moguće obuzdati i uvođenjem subvencija države na cijene goriva za poljoprivredu, tzv. plavim dizelom.

Osim prošlogodišnje odluke kojom se kontroliše visina marži za naftne derivate, Vlada Federacije bi hitno morala reagovati i drugim mjerama kako bi se zaustavila inflacija čiji svakodnevni rast vidimo, ističu iz Naše stranke.

U uslovima u kojima cijene na tržištu nemaju ograničeni rast, ovo se prije svega odnosi na zaustavljanje rasta cijene goriva jer bi bi to povećanje moglo dovesti do eskalacije cijena drugih osnovnih proizvoda, a naročito namirnica na tržištu Bosne i Hercegovine.

– Jasno je da mjera koja bi mogla dati trenutne rezultate, dok traje rast cijena goriva na svjetskim berzama, jeste ukidanje akciza na gorivo, koja u trenutnoj cijeni od 2,76KM učestvuje sa 0,30KM. Druga mjera koja se može predložiti je privremeno ukidanje PDV-a na gorivo, čime bi se moglo oduzeti još 0,40KM, poručili su iz ove stranke i dodali kako o ovome već neko vrijeme govore ekonomski stručnjaci i stranke Trojke.

Upravo se čita:  Tužilaštvo intenziviralo istragu: Interpolove potjernice zbog Skya

Ističu i kako je inflaciju i stagnaciju privrede djelomično moguće obuzdati i uvođenjem subvencija države na cijene goriva za poljoprivredu, tzv. plavim dizelom. Time bi se, pored više hrane u domaćoj proizvodnji, obuzdale i raste cijena domaćiihi namirnica.

– Sve dok Bosna i Hercegovina većinu svoje hrane ne podmiruje iz sopstvene proizvodnje, treba voditi računa o obezbjeđivanju sigurnih kanala za redovno snabdijevanje, navode u saopćenju.

Inicijative za uvođenje prava na plavi dizel Naša stranka je već ranije uputila u proceduru na državnom i federalnom nivou, a kako kažu, i dalje stoje iza istih zahtjeva i argumenata.

Upravo se čita:  Oprezno danas: Meteorolozi poslali upozorenje građanima koji idu na planinu ili u šumu

– U situaciji kada budžet Federacije BiH nije usvojen, hitnim korekcijama Vlada Fadila Novalića morala bi uticati na to da se povećaju iznosi za subvencije poljoprivredi, čime bi se osigurala sjetva i povećanje proizvodnje hrane, što bi zaustavilo trenutnu histeriju u nabavkama zaliha. Takođe, Vlada bi trebala maksimizirati iznos za nabavku robnih rezervi, iako premijer tvrdi da je već sada taj iznos desetostruko povećan u odnosu na dosadašnju praksu, naglasili su iz Naše stranke.

Dodaju kako se Vlada FBiH do sada nije pokazala sposobnom da djeluje u vremenu krize, pa je teško očekivati promjenu paradigme i ovaj put.

Upravo se čita:  Na hercegovačkim poljima nedostaje radnika, nema ko da povadi krompir: Dnevnice idu i do 150 KM

– Iz tog razloga smo na još neusvojeni budžet uputili amandman kojim smo upravo za poljoprivredu tražili 150 miliona KM što ćemo ponoviti i kada budžet dođe na dnevni red. Zatražili smo, također, informaciju o tačnim podacima robnih rezervi kako bismo i mi i građani znali da li premijer Novalić i ovaj put kao u slučaju respiratora falsificira podatke. Inicirali smo 28. februara osnivanje kriznog štaba koji bi dnevno pratio situaciju na berzama i razvoj krize i donosio odluke koje bi mogle stabilizirati ekonomska kretanja, zaustaviti inflaciju i spriječiti stagnaciju privrede BiH. S obzirom na to da se ovo još uvijek nije realizovalo, ponovo ćemo ovaj zahtjev uputiti ka Vladi FBiH u ponedjeljak, zaključili su iz Naše stranke.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo