Utorak, 18 siječnja, 2022

Naša stranka povodom 9. januara: Slave početak rata u BiH, etničkog čišćenja, ratnih zločina, 30 godina zablude i rušenja države

Nemojte propustiti

Poručuju da je slavljenje samoproglašene republike, na čijem čelu su bili kasnije osuđeni ratni zločinci, civilizacijsko dno.

Povodom današnjeg obilježavanja “Dana Republike Srpske” u manjem bh. entitetu, usprkos dvjema odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojima je on proglašen neustavnim, oglasili su se iz Naše stranke poručivši da nema sumnje da oni koji danas slave negiraju Ustav i pravni poredak Bosne i Hercegovine.

– Dan Republike Srpske ne može biti 9. januar. To je rekao Ustavni sud BiH, ali i Venecijanska komisija. Oni koji obilježavaju današnji dan, pored negiranja Ustava BiH, slave i početak rata u BiH, etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom – kazali su.

Poručuju da je slavljenje samoproglašene republike, na čijem čelu su bili kasnije osuđeni ratni zločinci, civilizacijsko dno.

– Time se na nekoliko dana zaglušuje javnost za egzistencijalne probleme. Danas se kruniše 30 godina zablude i rušenja države. Odluka vlasti RS-a da ovaj dan obilježavaju kao dan entiteta ugrožavanje je demokratije, podrška politici rata te uvreda i prijetnja povratnicima i žrtvama najstravičnijih ratnih zločina uključujući i genocid – kazali su iz NiP-a.

Dodaju da je uvreda i svima onima koji tekovine ratnih zločina ne žele prihvatiti kao svoje, poručili su iz Naše stranke.

Više s weba

Izdvajamo

Zora Vidović danas na saslušanju u Tužilaštvu BiH

Poslanici NSRS su 10. decembra usvojili niz zaključaka u vezi sa prenosom nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na...

Možda vas zanima i ovo