Četvrtak, 26 svibnja, 2022

NASA želi uhvatiti asteroid te na njemu napraviti svemirsku stanicu

Nemojte propustiti

NASA-ini naučnici žele uhvatiti asteroid, dovući ga u Mjesečevu orbitu i na njemu napraviti svemirsku stanicu za lansiranje misija prema Marsu.

Svemirska_Stanica_Bijela kuća, odnosno njen ured za nauku i tehnologiju uzet će tu ideju NASA-inih stručnjaka u obzir u idućih nekoliko sedmica. Riječ je o projektu vrijednom 1,6 milijardi dolara, a ukoliko dobije zeleno svijetlo, bit će to prvi put u istoriji da čovjek pomiče nebesko tijelo u svemiru, prenosi Daily Mail.

Izvještaj izvedivosti projekta napravili su naučnici Kalifornijskog instituta tehnologije (Caltech) te u njemu pojasnili kako sve to planiraju izvesti.

Takozvana ‘kapsula za hvatanje asteroida’ bila bi lansirana Atlas V raketom u svemir i usmjerena prema asteroidu, koji bi u tom trenutku prolazio između Zemlje i Mjeseca, prenosi dnevnik.hr. Jednom kad bi letjelica prišla blizu asteroidu, otpustila bi vreću koja bi se obavila oko asteroida i koja je posebnom užadi povezana s kapsulom.

Po uspješnom hvatanju, kapsula bi upalila svoje motore te njima zaustavila asteroid te ga dovela u gravitacijski neutralan položaj. Tako bi se dobila stacionarna baza, s koje bi ubuduće mogle kretati istraživačke misije širom Sunčevog sistema.

Asteroid u pitanju, velik je kao dva autobusa i težak 500 tona. U NASA-i vjeruju kako je on izvediv u idućih 10 do 12 godina, no odbili su dati službeni komentar, jer su još uvijek u fazi pregovora s Bijelom kućom.

(Bh-index/Bizarno.org)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

‘Ja, Edis Bešić, napuštam NiP: Musliman, Bošnjak, ne smije da lobira niti da glasa za komunistu i ateistu’

- Uz razgovor sa svojim prijateljima hodžama, imamima, daijama koji su bili simpatizeri NiP-a, shvatio sam da jedan musliman,...

Možda vas zanima i ovo