Subota, 16 listopada, 2021

KO BI REKAO DA TOG IMA KOD NAS Našli organizme za koje niko nije pretopostavljao da tu žive: Tajna jaja, raže i morski psi u Neumu

Nemojte propustiti

[wonderplugin_gallery id=”117″]

U neumskom moru otkriveni su morski organizmi za koje niko nije pretpostavljao da žive u bosanskohercegovačkom moru, potvrdio je to znanstvenik Andrej Gajić, član Europske Asocijacije za istraživanje hrskavičastih riba.

Gajić je ekspediciju vodio zajedno s kolegom s Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu profesorom Suvadom Lelom te studenticama Adlom Kahrić i Neirom Dedić.

Gajić je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria rekao kako su tijekom četverodnevne ekspedicije u studenom prošle godine u Neumu registrirali odrasla ženku goluba kosira Myliobatis aquila (L.) od preko 100 cm i veliku ražu žutlju, Dasyatis pastinaca (L.), koja dolazi iz porodice raža Dasyatidae Jordan, 1888 koja je ubila i čuvenog istraživača Steve Irwin 2006. godine.

No, nisu Gajić i ekipa tijekom ekspedicije u Neumu uočili samo raže. Bili su iznenađeni kada su na dnu bosanskohercegovačkog mora ugledali morska jaja, koje se svrstavaju u najtraženije i najskupocjenije delikatese u svijetu (vrsta Microcosmus sulcatus), kao i brojne druge morske organizme.

”Zapravo, dokazali smo da Neum nije tako bezličan i mrtav kako se misli, i kako sam i ja do prije nekoliko godina vjerovao”, objašnjava Gajić za Patriu. Ovaj istraživač morskih dubina dokazao je da u bosanskohercegovačkom moru živi i sedam vrsta morskih pasa, doduše svi su bezopasni za ljude.

Kaže da u Neum redovito svraćaju delfini, čak i cijele porodice ovih morskih sisavaca s kojima budu i mladi. Tijekom godine mogu se uočiti i kornjače, kao i druge zanimljive morske životinje.

Ekspedicija je bila zapravo dio diplomskog rada studentice Neire Dedić. Tu su im još pomagali i ronioci Samir Mulalić i Samir Solaković. A, sam diplomski rad dio je sustavnih istraživanja morskih zvijezda infralitoralne zone Neumskog zaljeva, dok je osnovna tema ekspedicije bila sustavna istraživanja hrskavičastih riba Neumskog zaljeva i ostale marinske faune.

”Posljednji popis morskih organizama u Nemu radio je naš poznati ihtiolog dr. Tonko Šoljan (1965-1980) godine, ali, on je samo zabilježio ono što je otkrio u moru. Mi smo taj popis sada proširili novim organizmima, ali i dali detaljne opise za svaki od njih, poput toga da li ti organizmi obitavaju u bh. moru ili su samo u prolazu, na kojim lokalitetima žive, pod kojim uvjetima i slično”, rekao je Gajić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vukanović: Ovdje nema ko da ratuje, sirotinji dosta rata

"On je najveći neprijatelj RS i srpskog naroda! On je izdajnik! Jeste li vidjeli gdje da se ide u...

Možda vas zanima i ovo