Subota, 2 prosinca, 2023

Nastava na bosanskom jeziku u Srbiji od 1. septembra

Preporučeno

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Muhedin Fijuljanin izjavio je da je Nacionalni prosvetni savet Republike Srbije na posljednjoj sjednici donio Plan udžbenika na bosanskom jeziku. Prethodno, na taj plan pozitivno mišljenje dao je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a već ranije usvojeni su i nastavni planovi i programi za nastavu na bosanskom jeziku.

fijuljaninTime je, po riječima Fijuljanina, pravno zaokružen i završen institucionalni okvir za uvođenje nastave na bosanskom jeziku za pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji, koja će startovati 1. septembra 2013. godine.

Upravo se čita:  Poznati lijek se povlači sa tržišta u Hrvatskoj: Mnogo se prodaje i u Bosni i Hercegovini

Fijuljanin je za Agenciju Anadolija istakao da se na ovaj način ispunjavaju najveći evropski i svjetski standardi u pogledu obrazovanja pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica na njihovom maternjem jeziku

On je dodao da će se, radi pravovaljanog organizovanja nastavnog procesa na bosanskom jeziku za Bošnjake u Srbiji, u opštinama u kojima je bosanski jezik u službenoj upotrebi, počev od naredne školske godine, prethodno organizovati program pripremne nastave. Taj program će se sprovoditi u po jednoj školskoj ustanovi, i to u po jednoj grupi ili odjeljenju, na nivou pripremnog predškolskog programa, u prvom i petom razredu osnovne škole i prvom razredu gimnazije, počev od 21. februara 2013.

Upravo se čita:  Državljanin Bosne i Hercegovine uhapšen na granici kod Dubrovnika: U luksuznom vozilu marke Audi Q5 pokušao prokrijumčariti čak 20 kilograma kokaina

Prema njegovim riječima, to je “korak plus” u obezbjeđenju kvalitenijeg i obuhvatnijeg obrazovanja Bošnjaka na njihovom maternjem jeziku, a uvođenje obrazovanja na bosanskom jeziku u obrazovni sistem Srbije je jedan od ključnih faktora očuvanja i njegovanja nacionalnog identiteta pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u njoj.

“Pripremna nastava ima za cilj da pripremi školske ustanove i sve učesnike u obrazovno-vaspitnom procesu za kvalitetno odvijanje nastave na bosanskom jeziku za pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice na području Republike Srbije, u skladu sa zakonom. Program će trajati do kraja ove nastavne godine, nakon čega će se, na osnovu praćenja cjelokupnog njegovog toka, izraditi evaluacioni izvještaj sa eventualnim preporukama za narednu školsku 2013./14. godinu”, rekao je Fijuljanin.

Upravo se čita:  Slovenija je masovno kažnjavala ljude u koroni. Sad im vraća novac i briše dosjee!

Cjelokupan proces uvođenja nastave na bosanskom jeziku za pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji, u skladu sa zakonom, partnerski sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Republici Srbiji.

(Anadolija)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

BH Meteo: Noćas će temperature pasti za oko 20 stepeni u odnosu na trenutne!

Večeras i u noći na nedjelju (03.12.) očekuje nas nagli pad temperature! Temperatura će u većini mjesta pasti na...

Možda vas zanima i ovo