Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Nastavak misije EUFOR-a u BiH najbolje rješenje za mir i stabilnost Bosne i Hercegovine

Nemojte propustiti

Svi sagovornici su se složili da bi nastavak misije EUFOR-a u BiH bio najbolje rješenje za mir i stabilnost Bosne i Hercegovine i svih njenih stakovnika

Ministar odbrane Bosne i Hecegovine Sifet Podžić, sa zamjenicima Mirkom Okolićem i Mijom Krešićem razgovarao je s novoimenovanim operativnim zapovjednikom Snaga Europske unije (EUFOR) u BiH francuskim general-pukovnikom Hubertom Cottereauom, koji ujedno obnaša i dužnost zamjenika načelnika stožera NATO-ovog Vrhovnog zapovjedništva savezničkih snaga za Europu (SHAPE).

U razgovoru u kojem je sudjelovao i zapovjednik EUFOR-a u BiH austrijski general-pukovnik Anton Wessely, sagovornici su istaknuli izvrsnu suradnju EUFOR-a s Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH, kao i želju da se ta suradnja nastavi i u budućnosti. Ministar Podžić je upoznao generala Cottereau s političkim okolnostima u kojima djeluju MO i OS BiH, posebno naglašavajući da se političke blokade državnih institucija unutar same zemlje negativno odražavaju na nedovoljan vojni proračun, ali i nastavak sudjelovanja OS BiH u mirovnm misijama u inozemstvu.

Svi sagovornici su se složili da bi nastavak misije EUFOR-a u BiH bio najbolje rješenje za mir i stabilnost Bosne i Hercegovine i svih njenih stakovnika. General Cottereau je izrazio spremnost da se, u vrijeme njegova mandata, EUFOR s još većim kapacitetima angažira na aktivnostima suradnje s državnim institucijama Bosne i Hercegovine i Oružanim snagama BiH.

Sastanku su nazočili i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, kao i šef Kabineta minista odbrane BiH Kemal Korjenić. Nakon sastanka u Ministarstvu odbrane BiH, izaslanstvo EUFOR-a je posjetilo Zajednički štab OS BiH, gdje su razgovarali sa zamjenicima načelnika ZS OS BiH general-pukovnicima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK prvi put na Općim izborima uvodi supervizore: Reagirat će odmah u slučaju drastičnog kršenja zakona

Neće se miješati u rad općinskih izbornih komisija, osim u slučaju drastičnog kršenja zakona kada će odmah reagirati, te...

Možda vas zanima i ovo