Subota, 19 lipnja, 2021

Nastavak suđenja za zločine u Višegradu

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

U nastavku suđenja za zločine u Višegradu, svjedoci odbrane su izjavili da je optuženi Predrag Milisavljević bio angažovan u rezervnom sastavu policije, a da je s odlaskom Užičkog korpusa u maju 1992. godine, prešao u specijalnu jedinicu Vojske Republike Srpske (VRS).

– Po odlasku Užičkog korpusa, većina rezervnih policajaca odlazi u vojsku. Milisavljevića viđam u specijalnom vodu na Bikavcu – kazao je svjedok Saša Knežević, koji je bio policajac.

Srpko Baranac, takođe svjedok Milisavljevićeve odbrane, naveo je da je 17. maja 1992. mobilisan u Vojnu policiju, a da je poslije prekomandovan u jedinicu za specijalne operacije pri višegradskoj brigadi VRS-a. U ovoj jedinici, kako je rekao, bio je i optuženi Milisavljević.

Baranac je precizirao da je nekoliko dana poslije formiranja višegradske brigade otišao Užički korpus.

Predrag Milisavljević je s Milošem Pantelićem optužen da je kao rezervni policajac u junu 1992. učestvovao u ubistvu više desetina bošnjačkih civila kod jame Paklenik (opština Sokolac). Oni su sa Ljubomirom Tasićem, pripadnikom VRS-a, optuženi i za učešće u prisilnom preseljenju civila iz Višegrada.

Svjedoci su naveli da je bošnjačko stanovništvo napuštalo Višegrad konvojima, koje je pratila civilna policija. Knežević i Baranac su kazali da nisu čuli da je Pantelić učestvovao u egzekucijama.

Nastavak suđenja je 18. februara, prenosi BIRN- Justice Report.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo