Nedjelja, 23 lipnja, 2024

Nastavlja li se rast kamatnih stopa na kredite u Bosni i Hercegovini: Već sada su više nego u zemljama eurozone

Autor:Fena

Preporučeno

Iz Centralne banke BiH također su se osvrnuli i na inflaciju kazavši kako se očekuje njezino usporavanje.

Kamatne stope na stambene kredite u Bosni i Hercegovini u prosjeku se kreću oko 3,5 posto i više su nego u zemljama eurozone, a njihov rast mogao bi se nastaviti i ove godine.

Europska središnja banka u prošloj je godini ključne kamatne stope povećavala četiri puta kako bi se usporila inflacija i vratila na ciljanu razinu od oko dva posto, a taj bi se trend trebao nastaviti i u ovoj godini.

Zbog toga većina ekonomskih stručnjaka građanima koji imaju kredite s promjenjivom kamatnom stopom savjetuje da ‘fiksiraju’ svoje kredite.

Upravo se čita:  Cijene stanova u BiH divljaju: Stan u Sarajevu prodat za paprenih 914.600 KM

Na kraju novembra 2022. godine ukupni stambeni krediti iznosili su 2,51 milijarde KM ili 22,9 posto od ukupnih 10,95 milijardi kredita koji su plasirani stanovništvu posredstvom banaka iz Bosne i Hercegovine, potvrđeno je Feni iz Centralne banke BiH iz koje nisu htjeli prognozirali hoće li se rast kamatnih stopa na kredite nastaviti i u ovoj godini jer, kako kažu, to pitanje nije u njihovoj nadležnosti.

Inače, prosječna nominalna kamatna stopa na stambene kredite u KM u novembru 2022. godine iznosila je npr. za kredite s promjenljivom kamatnom stopom i do jedne godine fiksne kamatne stope 3,69 posto, za kredite s fiksnom kamatnom stopom preko pet godina 3,32 posto, a za kredite s fiksnom kamatnom stopom preko 10 godina 3,78 posto.

Upravo se čita:  Cijene stanova u BiH divljaju: Stan u Sarajevu prodat za paprenih 914.600 KM

“Ako usporedimo kamatne stope na stambene kredite stanovništvu u BiH s kamatnim stopama na iste kredite u zemljama eurozone, može se zaključiti da su u BiH kamatne stope na višoj razini nego u eurozoni”, ističu iz Centralne banke BiH.

Tako su, primjera radi, u eurozoni krediti s promjenjivom kamatnom stopom i do jedne godine fiksne kamatne stope iznosili 2,93 posto (u BiH više za 76 baznih poena, b.p.), krediti s fiksnom kamatnom stopom preko pet godina 3,30 posto (u BiH više za 2 b.p.) te krediti s fiksnom kamatnom stopom preko 10 godina 2,55 posto (u BiH više za 123 b.p.).

Upravo se čita:  Cijene stanova u BiH divljaju: Stan u Sarajevu prodat za paprenih 914.600 KM

Iz Centralne banke BiH također su se osvrnuli i na inflaciju kazavši kako se očekuje njezino usporavanje.

“Negativni rizici na povećanje inflacije na koje smo ukazivali u prvom krugu projekcija u 2022. godini su se materijalizirali, o čemu smo izvještavali u svakom krugu brzih procjena inflacije. Projicirana je inflacija od 14,4 posto u 2022. godini te usporavanje u naredne dvije godine”, rekli su na kraju iz spomenute banke.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Novi Kodeks ponašanja poslanika u PD PFBiH: Stroga pravila za odijevanje i ponašanje, prijave mogu podnositi i građani

U srijedu, 26. juna, održat će se 12. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (PD PFBiH), kojom će...

Još vijesti za vas