Petak, 24 ožujka, 2023

Nastavljeno suđenje Ratku Mladiću

Nemojte propustiti

Suđenje Ratku Mladiću pred Međunarodnim sudom u Haagu nastavljeno je iskazom zaštićenog svjedoka RM-021 iza zatvorenih vrata.

Suđenje zatvoreno za javnost je najviši nivo zaštite identiteta u praksi Haškog suda, javio je Birn Justice Report.

U toku je izvođenje dokaza o navodu optužnice da je Vojska Republike Srpske (VRS), čiji je Mladić bio komandant, počinila genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice u danima nakon što je tu enklavu zauzela 11. jula 1995. godine.

RM-021 je 135. svjedok Tužilaštva od početka suđenja.

Mladić nije prisustvovao početku suđenja zbog posjete porodice.

Branko Lukić, njegov advokat, okončao je unakrsno ispitivanje prethodnog svjedoka Emira Turkušića, koji je radio u timu koji je provodio istragu u vezi s minobacačkim granatama koja je ispred tržnice Markale u Sarajevu krajem augusta 1995. usmrtila i ranila desetine građana.

Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam općina poprimio razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, te uzimanje “plavih šljemova” Ujedinjenih nacija (UN) za taoce.

Nastavak suđenja Mladiću zakazan je za 2. septembar.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

(Oslobođenje)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Sud odbio privremenu mjeru, pravna zastupnica Sebije Izetbegović poručuje: “Ništa nije odbačeno, niti odbijeno”

Općinski sud u Sarajevu donio je odluku o odbijanju donošenja privremene mjere po tužbi Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog...

Možda vas zanima i ovo