Nastavnica jednostavnim trikom dokazala moć pranja ruku | | Bh-index

Nastavnica jednostavnim trikom dokazala moć pranja ruku

Hrana i piće    Datum: 15.03.2020.    
Autor: Saša Leper/Brightside.me

Foto: FacebookNastavnica je osmislila jednostavnu aktivnost za učionicu koju može uraditi sa učenicima: tražila je od nekoliko djece sa različitim nivoom čistoće ruku da dodirnu 5 šnita bijelog hljeba koje su uzete iz iste štruce u isto vrijeme.

O važnosti pranja ruku nam govore praktično od rođenja, a posljednjih dana više nego ikad.

Međutim, ponekad je direktan primjer daleko bolji nego riječi, a naročito kada treba nešto da objasnite djeci. Upravo zato je Džarali Metkalf, nastavnica iz američke države Ajdaho odlučila da svojim učenicima praktično pokaže značaj temeljnog pranja ruku. A cijeli svijet sada prati njen primjer!

Početkom zime kada je sezona grupe tek počela uzimati maha, nastavnici Džarali Metklaf je dosadilo da se stalno razbolijeva. Iako je širenje bakterija u njenom razredu bilo neizbježno, željela je da pokaže djeci zašto je važno redovno prati ruke kako bi se ubile bakerije.

Džarali je osmislila jednostavnu aktivnost za učionicu koju može uraditi sa učenicima: tražila je od nekoliko djece sa različitim nivoom čistoće ruku da dodirnu 5 šnita bijelog hljeba koje su uzete iz iste štruce u isto vrijeme. Nakon toga su svaku šnitu zapakovali u zasebnu plastičnu kesu kako bi posmatrali šta se dešava u toku jednog mjeseca.

Šnita hljeba koja je protrljana na laptopu, Foto: Facebook

Prvu šnitu su protrljali po svim laptopima koji se nalaze u učionici. Drugi je bio kontrolni komad koji nije diran – odmah je ubačen u kesu i označen kao “Svjež i nediran”. Treću šnitu je cijeli razred dodirnuo neopranim rukama. Prije diranja četvrte, cijeli razred je oprao ruke toplom vodom i sapunom, a prije pete su ruke očistili gelom za dezinfekciju.

Nakon mjesec dana, šnita kojom su obrisali laptope izgledala je daleko gore nego ostale. Nastavnica je objasnila da škola inače dezinfikuje laptope, ali, naravno, za potrebe ovog projekta to nisu uradili.

Nakon što su oprane ruke sapunom, Foto: Facebook

Jedina šnita koja nije imala vrlo očigledne bakterije jeste uzorak broj 4 – onaj koji su dirali opranim rukama. Nastanica je djeci nedvosmisleno pokazala zašto je važno redovno prati ruke.

Šnita dirana prljavim rukama je nakon mjesec dana bila dom spektakularnoj buđi.

Nakon diranja neopranim rukama, Foto: Facebook

Međutim, interesatno je bilo primjetiti i da je posljednji uzorak, označen kao “gel za dezinfekciju”, takođe sadržao dosta bakterija. To jasno pokazuje da iako gelovi donekle pomažu, nikako u potpunosti ne mogu da zamijene propisno pranje ruku toplom vodom i sapunom.

Džarali je rezulatate podijelila na Fejzbuku kako bi poručila i roditeljima da uče djecu o važnosti pranja ruku, a nekoliko desetina hiljada ljudi širom svijeta je podijelilo njen status.

Nakon što su ruke tretirane gelom za dezinfekciju, Foto: Facebook

Više s weba

Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja.Možda vas zanima i ovo

Oženio se Gračankom Irmom: Senegalac u BiH uz posao našao i ljubav svog života

Oženio se Gračankom Irmom: Senegalac u BiH uz posao našao i ljubav svog života

– Musa je dobar suprug i otac. Briga o djeci mu je zadovoljstvo. Sad će proljeće, pa ćemo u baštu, u voćnjak, samo da ov
Supruga Novaka Ðokovića objasnila zašto je “okačila” video koji je Instagram obrisao

Supruga Novaka Ðokovića objasnila zašto je “okačila” video koji je Instagram obrisao

Jeleni je obrisan post u kome je objavila video izvjesnog američkog ljekara koji je širenje korona virusa pripisao ekspa
Turistička sezona na pragu: Hoćemo li se moći ovog ljeta kupati na Jadranu?

Turistička sezona na pragu: Hoćemo li se moći ovog ljeta kupati na Jadranu?

Na konferenciji za novinare Štaba civilne zaštite Zadarske županije bilo je pitanja o sigurnosti kupanja na moru. Tur
Dodik: Ruska pomoć pripada Srpskoj, niko drugi je nije ni tražio

Dodik: Ruska pomoć pripada Srpskoj, niko drugi je nije ni tražio

"Na sreću, naišli smo na razumijevanje Rusa i možda kasni isporuka dva-tri časa u odnosu na očekivano vrijeme. Dobio sam