Ponedjeljak, 12 travnja, 2021

Nataša Grubiša: Slijedi pojeftinjenje citostatika i anestetika

Nemojte propustiti

Na osnovu dosadašnjih okvirnih analiza, očekujemo da s početkom godine pojeftine lijekovi iz bolničkog programa, prvenstveno citostatici i anestetici.

Ilustracija
Ilustracija

Izjavila je ovo u intervjuu “Nezavisnim” Nataša Grubiša, direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Ona je istakla da je moguće da će neki od proizvođača stopirati uvoz pojedinih lijekova nakon implementacije Pravilnika o cijenama, koji je stupio na snagu 1. januara.

“Ali, ne bi trebalo da dođe do nestašice lijekova, s obzirom na to da na tržištu postoje registrovane paralele, odnosno isti lijekovi od različitih proizvođača”, kazala je Grubiša, apelujući na građane da lijekove ne kupuju putem interneta, jer su oni sumnjivog i neprovjerenog porijekla, kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti, bilo da su registrovani u BiH ili ne.

NN: S obzirom na to da je 1. januara na snagu stupio Pravilnik o regulisanju cijena lijekova, da li možete da nam navedete neke medikamente koji će pojeftiniti?

GRUBIŠA: Na osnovu dosadašnjih okvirnih analiza, očekujemo da će se pojeftinjenje desiti kod lijekova iz bolničkog programa, prvenstveno kod citostatika, anestetika, ali ne samo zbog primjene Pravilnika, već i zbog pojave generičkih paralela, koje imaju niže cijene u odnosu na originatore. Može se zaključiti da više faktora utiče na sniženje cijena pojedinih lijekova. Takođe smo mišljenja, ali to su još procjene, da bi se sniženje cijena lijekova implementacijom Pravilnika najviše moglo reflektovati u situacijama gdje imamo registrovan lijek samo od jednog proizvođača na našem tržištu.

NN: S obzirom na to da je BiH malo tržište, postoji li bojazan da će nosioci dozvola za lijekove, nakon što počne primjena Pravilnika, stopirati uvoz nekih medikamenata? Da li bi moglo da dođe do nestašice?

GRUBIŠA: BiH jeste malo, specifično i možda za njih nesigurno tržište, ali tu je i činjenica da na visinu cijene lijeka svakako utiču i finansijska sredstva koja proizvođač mora uložiti na kontrolu prve serije, kontrolu svake uvezene serije, pripremu ambalaže prilagođene za BiH tržište. Ne smijemo zaboraviti ni podatak da u Bosni i Hercegovini PDV na lijekove iznosi 17 odsto, odnosno dvostruko, a čak i više u odnosu na susjedne zemlje. Moguće je da će neki od proizvođača stopirati uvoz pojedinih lijekova nakon implementacije Pravilnika o cijenama, ali ne bi trebalo da dođe do nestašice lijekova, s obzirom na to da na tržištu postoje registrovane paralele, odnosno isti lijekovi od različitih proizvođača.

NN: Da li je u prošloj godini bilo mnogo slučajeva povlačenja lijekova sa bh. tržista? Da li se to dešavalo zbog opasnosti po zdravlje pacijenata?

GRUBIŠA: Ono što je važno napomenuti i neizostavno naglasiti, jeste da se povlačenje lijekova sa tržišta može desiti iz više razloga, na primjer, u situacijama kada postoji neispravnost u određenoj seriji lijeka i kada dolazi do povlačenja samo te serije lijeka. Mnogo ozbiljnije situacije su one kada rizik od lijeka prevazilazi korist i kada se iz bezbjednosnih razloga on povlači sa tržišta. Na našu veliku sreću, nisu zabilježeni drastični primjeri povlačenja lijekova. Gotovo da nije bilo slučajeva ovakvog povlačenja. Redovno pratimo bezbjednosne informacije koje dolaze iz Evropske agencije i postupamo u skladu s tim, ali pratimo i informacije koje dolaze s našeg tržišta i od strane proizvođača registrovanih lijekova u BiH, te reagujemo vrlo brzo na osnovu dobijenih podataka.

NN: Poznato je da među bh. građanima ima i onih koji lijekove ili neka druga sredstva nabavljaju na svoju ruku, putem interneta. Koliko to može biti opasno?

GRUBIŠA: Kada je u pitanju internet kupovina lijekova, naglašavamo i apelujemo da se lijekovi ne smiju kupovati putem interneta, jer u BiH ne postoji niti jedan propis koji reguliše ovakav vid prodaje lijekova. Lijekovi kupljeni putem interneta su sumnjivog i neprovjerenog porijekla, kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti, bilo da su registrovani ili ne u BiH. Jednostavno, nepoznat je način njihove proizvodnje, nabavke, nisu prošli nikakav vid kontrole, svaki segment njihove proizvodnje i distribucije ka kranjem korisniku je upitan. Iz tog razloga, naglašavamo i skrećemo pažnju našim građanima da lijekove podižu isključivo u legalnim lancima distribucije, odnosno apotekama, gdje će uz stručni savjet magistara farmacije imati prave informacije o načinu primjene lijeka koji podižu.

(Nezavisne novine)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Prstići mog sina su u ranama” Oglasila se majka dječaka kome nisu htjeli dati čokoladicu kad mu je pozlilo zbog dijabetesa

SRBIJA – Htjela sam samo da podignem svijest, da ljudi čuju, prstići mog sina su u ranama, sva djeca...

Možda vas zanima i ovo