Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Nataša Zimonjić-Čengić: Voljela bih da ja Batku sudim

Preporučeno

Nataša Zimonjić-Čengić (85), majka je pokojnog Gorana Čengića, čuvenog sarajevskog rukometaša kojeg je zapovjednik ”Bijelih anđela” Veselin Vlahović Batko ubio u sarajevskom naselju Grbavica 1992. godine, u ekskluzivnom razgovoru za agenciju Anadolija (AA) komentirala je presudu Suda Bosne i Hercegovine prema kojoj je ”Monstrum s Grbavice” osuđen na 45 godina zatvora.

Natasa_Zimonjic_Cengic
Nataša Zimonjić-Čengić (Foto: Oslobođenje)

Nataša Zimonjić-Čengić potomak je crnogorske kraljevske porodice, a njena baka je rođena sestra crnogorske kraljice Milene Petrović. Iz iste te Crne Gore porijeklom je i Vlahović, koji je ubio njenog sina.

Zimonjić-Čengić kaže da nije gledala presudu Vlahoviću u direktnom prijenosu, ali ju je slušala. Tako joj je, veli, lakše.

”Ovo je neka vrsta pravde jer sud ne može više kazne ni da mu dadne. Nemamo doživotni zatvor. I ovo 45 godina, ko zna da li će biti 45 godina. Ali, znate šta. Najteže je to što se zločini dešavaju, hiljade ljudi nastrada, a jedna je kazna. To je žalosno. On je kažnjen za četiri ili pet ljudi. Vjerovatno će mu dobro biti u novom džemperima i košuljama kao što je bilo i na suđenju. Interesantno je da neko želi njega braniti, da se nađe neko da ga brani”, kazala je Nataša Zimonjić-Čengić za agenciju Anadolija.

Upravo se čita:  KCUS zapošljava veliki broj radnika na neodređeno vrijeme: Saznajte ko ima prednost

Na pitanje da li, ipak, može biti zadovoljna, odgovorila je:
”Sad ću vam reći jednu stvar koja u biti ne liči baš na mene. Ja bih voljela da on uopće nije osuđen pa da mu ja sudim, znate. Kad bih mogla, a ja opet ne znam kako bih mu sudila. Ali, bi mu drugačije sudila”, izjavila je Zimonjić-Čengić.

Veselin Vlahović Batko osuđen je danas po 60 tačaka optužnice, a oslobođen po šest tačaka. Vlahović je osuđen za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, počinjene 1992. godine. U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Vlahović kao pripadnik paravojnih snaga Republike Srpske, vršio progon civilnog nesrpskog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

Upravo se čita:  Nakon Solaka i Hodžića: Ni Novaliću se ne ide u zatvor

Osuđen je za ubistva najmanje 30 osoba, silovanje žena, premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje građana nesrpske nacionalnosti tokom 1992. i 1993. godine. U optužnici se pored ostalog navodi da je Vlahović bez imalo milosti tukao građane, silovao žene i ubijao iz zadovoljstva.

Predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Zoran Božić detaljno je opisao sva zlodjela Vlahovića za koja je proglašen krivim, od užasnih silovanja, mučenja, premlaćivanja do klanja i odsijecanja glava sabljom.

Među najužasnijim zlodjelima je slučaj silovanja jedne žene u sedmom mjesecu trudnoće. Ženu je, kako je opisao sudija Božić, silovao u kuhinji pred njenom maloljetnom kćerkom, držeći djevojčici, koja je vrištala, nož pod grlom. U jednom slučaju u više navrata je silovao majku i kćerku. Također, među brojnim djelima, izdvaja se tragedija porodice Pecar, koja je natjerana da ide kroz minsko polje. Tom prilikom stradali su šestogodišnja djevojčica Azra i njena nana Diša.

Upravo se čita:  Obustavljen saobraćaj na graničnim prijelazima od Izačića do Brčkog: Pao sistem u Hrvatskoj

Navedeni su i detalji monstruoznog ubistva braće Emira i Amira Balvanovića, koji su zaklani pred majkom, a ona je kasnije, također, ubijena. Njihove supruge su potom silovane.

Sudija Božić opisano je kako je Vlahović od Bošnjaka i Hrvata otimao novac. A samo u jednom slučaju neimenovana žena je dala Vlahoviću 100.000 njemačkih maraka kako bi poštedio život njenog sina, kojeg je spomenuti namjeravao zaklati.

(Anadolija)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vijest koja će obradovati dijasporu: Nova linija sa Aerodroma Sarajevo

SAS, odnosno Scandinavian Airlines će ovog ljeta pokrenuti ograničenu sezonsku liniju između Kopenhagena i Sarajeva. Prevoznik će uvesti jednu sedmičnu...

Još vijesti za vas