Utorak, 6 prosinca, 2022

Nataša Zimonjić-Čengić: Voljela bih da ja Batku sudim

Nemojte propustiti

Nataša Zimonjić-Čengić (85), majka je pokojnog Gorana Čengića, čuvenog sarajevskog rukometaša kojeg je zapovjednik ”Bijelih anđela” Veselin Vlahović Batko ubio u sarajevskom naselju Grbavica 1992. godine, u ekskluzivnom razgovoru za agenciju Anadolija (AA) komentirala je presudu Suda Bosne i Hercegovine prema kojoj je ”Monstrum s Grbavice” osuđen na 45 godina zatvora.

Natasa_Zimonjic_Cengic
Nataša Zimonjić-Čengić (Foto: Oslobođenje)

Nataša Zimonjić-Čengić potomak je crnogorske kraljevske porodice, a njena baka je rođena sestra crnogorske kraljice Milene Petrović. Iz iste te Crne Gore porijeklom je i Vlahović, koji je ubio njenog sina.

Zimonjić-Čengić kaže da nije gledala presudu Vlahoviću u direktnom prijenosu, ali ju je slušala. Tako joj je, veli, lakše.

”Ovo je neka vrsta pravde jer sud ne može više kazne ni da mu dadne. Nemamo doživotni zatvor. I ovo 45 godina, ko zna da li će biti 45 godina. Ali, znate šta. Najteže je to što se zločini dešavaju, hiljade ljudi nastrada, a jedna je kazna. To je žalosno. On je kažnjen za četiri ili pet ljudi. Vjerovatno će mu dobro biti u novom džemperima i košuljama kao što je bilo i na suđenju. Interesantno je da neko želi njega braniti, da se nađe neko da ga brani”, kazala je Nataša Zimonjić-Čengić za agenciju Anadolija.

Na pitanje da li, ipak, može biti zadovoljna, odgovorila je:
”Sad ću vam reći jednu stvar koja u biti ne liči baš na mene. Ja bih voljela da on uopće nije osuđen pa da mu ja sudim, znate. Kad bih mogla, a ja opet ne znam kako bih mu sudila. Ali, bi mu drugačije sudila”, izjavila je Zimonjić-Čengić.

Veselin Vlahović Batko osuđen je danas po 60 tačaka optužnice, a oslobođen po šest tačaka. Vlahović je osuđen za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, počinjene 1992. godine. U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Vlahović kao pripadnik paravojnih snaga Republike Srpske, vršio progon civilnog nesrpskog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

Osuđen je za ubistva najmanje 30 osoba, silovanje žena, premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje građana nesrpske nacionalnosti tokom 1992. i 1993. godine. U optužnici se pored ostalog navodi da je Vlahović bez imalo milosti tukao građane, silovao žene i ubijao iz zadovoljstva.

Predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Zoran Božić detaljno je opisao sva zlodjela Vlahovića za koja je proglašen krivim, od užasnih silovanja, mučenja, premlaćivanja do klanja i odsijecanja glava sabljom.

Među najužasnijim zlodjelima je slučaj silovanja jedne žene u sedmom mjesecu trudnoće. Ženu je, kako je opisao sudija Božić, silovao u kuhinji pred njenom maloljetnom kćerkom, držeći djevojčici, koja je vrištala, nož pod grlom. U jednom slučaju u više navrata je silovao majku i kćerku. Također, među brojnim djelima, izdvaja se tragedija porodice Pecar, koja je natjerana da ide kroz minsko polje. Tom prilikom stradali su šestogodišnja djevojčica Azra i njena nana Diša.

Navedeni su i detalji monstruoznog ubistva braće Emira i Amira Balvanovića, koji su zaklani pred majkom, a ona je kasnije, također, ubijena. Njihove supruge su potom silovane.

Sudija Božić opisano je kako je Vlahović od Bošnjaka i Hrvata otimao novac. A samo u jednom slučaju neimenovana žena je dala Vlahoviću 100.000 njemačkih maraka kako bi poštedio život njenog sina, kojeg je spomenuti namjeravao zaklati.

(Anadolija)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kratko i jasno: O samitu u Tirani odlučuje Predsjedništvo BiH, ne Dodik

Predsjedništvo BiH je na prvoj sjednici 30. novembra jednoglasno prihvatilo poziv za sudjelovanje na Samitu EU-Zapadni Balkan koji će...

Možda vas zanima i ovo