Subota, 1 listopada, 2022

National Geographic svrstao BiH u vrh najboljih avanturističkih destinacija

Nemojte propustiti

Poznati svjetski magazin National Geographic svrstao je prošle godine BiH u vrh najboljih avanturističkih destinacija, posebno preporučivši brdski biciklizam. Sarajevo Olympic Bike Park, kao novi turistički proizvod, zasigurno će oživjeti olimpijske planine tokom ljetnih mjeseci.

Ilustracija (Foto: Rajvosa-x.com)
Ilustracija (Foto: Rajvosa-x.com)

Mišljenje mnogih turista koji su posjetili BiH je da su zadivljeni onim što su imali priliku vidjeti, ali isto tako i da na ino tržištu ima malo informacija o bh. turizmu i njegovoj ponudi, odnosno potrebno je poboljšati promidžbu turističkih potencijala u BiH, imati dobro isplaniranu, isfinansiranu i provedenu promotivnu i marketinšku kampanju na ino tržištima.

Udruženje za turizam i ugostiteljstvo Vanjskotrgovinske komore BiH je u tom smislu na zadnjoj Skupštini Udruženja, u maju, razmatralo aktuelnu problematiku u turističkoj privredi BiH i zaključilo da je potrebnno izraditi turističke karte i kalendar sajmova, pokrenuti procedure za skraćivanja roka za dobijanje viza za ulazak u BiH i uvesti općinske turističke zajednice zbog nefunkcionalnosti kantonalnih i entitetskih turističkih organizacija.

Također, neophodan je zajednički nastup turističke privrede BiH na stranim tržištima te smanjenje kamatnih stopa za različite tipove kredita komercijalnih banaka radi ulaganja i obnavljanja turističkih objekata.

Osim toga, potrebno je i pokrenuti proceduru za usklađivanja bh. zakona sa pravilima EU, tj. tretiranje turizama kao izvoza, navodi u novom izdanju Infokom, glasnik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Član Skupštine Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Vanjskotrgovinske komore BiH Luka Prkačin, direktor hotela Sunce iz Neuma, mišljenja je da se nedovoljno pažnje poklanja gospodarstvu, a naročito turizmu.

Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, BiH u turizmu zauzima 90. mjesto u konkurenciji 140 zemalja cijelog svijeta, a u Evropi je BiH na samom začelju liste. Od 42 države manje je konkurentan jedino turizam Moldavije.

– BiH po pitanju turističke ponude značajno zaostaje za onim što nudi okruženje. Proračunska izdvajanja za turizam u BiH u postotcima su među najnižima u svijetu. A kako to nije prioritet u razvojnoj strategiji BiH, onda se ne mogu očekivati ni posebni rezultati u ovoj gospodarskoj grani BiH – kazao je Prkačin i dodao da je nesporno da turizam može zauzeti značajnije učešće u ukupnom BDP-u zemlje i time brže i efektivnije djelovati na ublažavanju krize u BiH.

– Da bi se postigli bolji rezultati u turizmu kao gospodarskoj grani potrebno je da Vlada postane svjesna značaja koji turizam može imati na druge gospodarske grane te uloži dodatni napor u izdvajanju sredstava za infrastrukturna ulaganja u cestovne, željezničke i avio-komunikacije. Hoteli na moru i planinama su uglavnom napravljeni davnih 80-ih godina. Mnogi su devastirani, nije ulagano u njihovu obnovu i ne nude ono što današnji gost traži. U mnogim hotelima još nije riješena vlasnička struktura i to je veliki problem za njihovo funkcioniranje. Stoga je potrebno što prije izvršiti privatizaciju – mišljenja je Prkačin, piše Infokom.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Biden uperio prst u kameru i obratio se direktno predsjedniku Rusije: Gospodine Putin, dobro čujte što vam kažem

Joe Biden se direktno obratio ruskom predsjedniku i uperivši prst u kameru upozorio ga da ne napada NATO-ovu teritoriju. Američki...

Možda vas zanima i ovo