Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

NATO delegacija provjeravala napredak BiH u programu Partnerstvo za mir

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Ova posjeta uslijedila je tek nekoliko dana nakon što su NATO saveznici na madridskom samitu dogovorili značajno proširenje podrške BiH.

Ove sedmice delegacija iz Sjedišta NATO-a u Briselu boravila je u posjeti Bosni i Hercegovini kako bi s institucijama BiH izvršili zajedničku procjenu napretka koji je BiH ostvarila u okviru učešća u NATO programu Partnerstvo za mir (PfP).

Program Partnerstvo za mir osmišljen je da pomogne u očuvanju sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta za građane svih savezničkih i partnerskih zemalja kroz pojačani dijalog i saradnju.

U okviru PfP programa zemlje, poput Bosne i Hercegovine, identificiraju svoje prioritete, ciljeve i područja u kojima im je pomoć Saveza potrebna.

Rezultat je prilagođeni paket podrške sačinjen po mjeri, koji BiH pomaže da osigura civilnu demokratsku kontrolu i nadzor nad Oružanim snagama, učinkovito upravlja budžetom, razvija sposobnosti koje donose korist građanima, upravlja civilnim vanrednim situacijama, krizama i katastrofama, uključujući i spašavanje na vodi, kao i zračnim putem, razvija protivpožarne kapacitete, kao i Oružane snage koje rade zajedno i po najvišim međunarodnim standardima.

Ova posjeta uslijedila je tek nekoliko dana nakon što su NATO saveznici na madridskom samitu dogovorili značajno proširenje podrške BiH.

Komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela McGaha osvrnula se na ovu veću ponuđenu podršku i pohvalila Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH na dosadašnjim postignućima.

„Prošlo je 15 godina otkako je BiH ušla u naš program Partnerstvo za mir. Na samitu u Madridu prošle sedmice, BiH je posvećena veća pažnja nego ikada dosad i ponuđena podrška širom Saveza. Za nešto više od dva mjeseca, dosad najveća jedinica BiH završit će proces NATO evaluacije. Ova postignuća podcrtavaju snažnu opredjeljenost obje strane u ovom partnerstvu – i Saveza i BiH – za reforme i modernizaciju. Vaši napori u ovoj oblasti će omogućiti sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH i svih njenih građana u budućnosti. Kao što su to lideri zemalja članica jasno istakli na samitu u Madridu prošle sedmice: moramo učiniti više. Detaljni elementi podrške se još uvijek razrađuju – BiH treba utvrditi šta je to što misle da im je potrebno – ali znam da su saveznici spremni da pomognu”, rekla je komandantica.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Općina u Sarajevu uklonila električne romobile s javnih površina koji se koriste bez odobrenja: Ovo su kazne

Uklonjen je 31 romobil sa 22 lokacije do podnevnih sati, a bit će uklonjeni i svi drugi koji se...

Možda vas zanima i ovo