Nedjelja, 1 listopada, 2023

NATO nastavlja podršku BiH, Podžić će imati niz bilateralnih sastanaka

Autor:Patria

Preporučeno

NATO je danas zvanično pozvao Finsku i Švedsku da se pridruže toj alijansi, a u usvojenoj deklaraciji Rusija je opisana kao “najznačajnija i najdirektnija prijetnja” sigurnosti, miru i stabilnosti saveznika u euroatlantskom području.

Šefovi vlada i država NATO članica objavili su danas službeni tekst deklaracije madridskog samita, u kojem se pominje i Bosna i Hercegovina.

– U svjetlu promijenjenog sigurnosnog okruženja u Evropi, odlučili smo se za nove mjere za jačanje prilagođene političke i praktične podrške partnerima, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Gruziju i Moldaviju. Radit ćemo s njima na izgradnji njihovog integriteta i otpornosti, razvoju sposobnosti i održavanju njihove političke nezavisnosti. Također ćemo pojačati našu podršku u izgradnji kapaciteta partnerima s juga – navodi se između ostalog u deklaraciji usvojenoj u Madridu.

Upravo se čita:  Objavljene fotografije: Ovo je arsenal oružja s kojim su teroristi ušli na Kosovo

Također se ističe i važnost sastanak s brojnim NATO partnerima, među kojima je i BiH.

– Imali smo vrijedne razmjene mišljenja s šefovima država Australije, Finske, Gruzije, Japana, Republike Koreje, Novog Zelanda, Švedske i Ukrajine, kao i sa predsjednicima Evropskog vijeća i Evropske komisije. Pozdravljamo uspostavljene odnose s ministrima vanjskih poslova Jordana i Mauritanije kao i ministrom odbrane Bosne i Hercegovine (Sifet Podžić op.a.) – navedeno je u deklaraciji NATO-a.

Upravo se čita:  Oglasili se iz MUP-a ZDK nakon zločina koji je šokirao BiH: Napadač Aidu usmrtio pucnjem iz lovačke puške dok je radila u pekari

NATO je danas zvanično pozvao Finsku i Švedsku da se pridruže toj alijansi, a u usvojenoj deklaraciji Rusija je opisana kao “najznačajnija i najdirektnija prijetnja” sigurnosti, miru i stabilnosti saveznika u euroatlantskom području.

U delegaciji BiH, koju predvodi ministar Podžić, nalaze se i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkic, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Edin Fako šef Kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić. Ministar Podžić i delegacija BiH će danas i sutra održati nekoliko bilateralnih sastanaka, a tokom radne večere koja će biti organizirana u večernjim satima, ministar odbrane BiH Podžić će imati priliku da se obrati skupu. Kroz obraćanje, ministar Podžić će upoznati prisutne o situaciji u odbrambenom sektoru, mogućnostima i potrebi jačanja saradnje između BiH i NATO-a, kao i negativnim refleksijama na BiH, prouzrokovane agresijom Rusije na Ukrajinu.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Dvojica muškaraca pretukli 25-godišnju Amiru ispred “Binga”: Njena djeca sve to morala gledati

Još jedan nemili događaj dogodio se u Živinicama ispred TC Bingo u naselju Suha. Kako saznaje portal Crna-Hronika mlada...

Možda vas zanima i ovo