Subota, 1 listopada, 2022

NATO-ov bombarder letio iznad BiH, jasna poruka Alijanse

Nemojte propustiti

Kako prikazuje stranica specijalizovana za praćenje letova zrakoplova Flightradar24, bombarder B-52 Stratofortress već je preletio Bosnu i Hercegovinu, a let je završio u Mađarskoj.

Dva američka vojna zrakoplova nadletjet će u ponedjeljak Dubrovnik, u okviru kampanje nad zračnim prostorom nekoliko zemalja jugoistočne Europe kojom se želi istaknuti “predanost” koju Sjedinjene Države, zajedno s članicama NATO-a pružaju iz pozadine ratu u Ukrajini, objavilo je američko zapovjedništvo.

U priopćenju vojske stoji da će u ponedjeljak poslijepodne britanski bombarderi B-52 Stratofortress preletjeti u niskom letu neke gradove jugoistočne Europe.

Zrakoplovi će oko 14:35 nadletjeti glavni gradi Sjeverne Makedonije, Skoplje te potom Skenderbegov trg u središtu glavnoga grada Albanije, Tirane. Nakon toga će letjeti iznad crnogorske obale te će oko 15:10 po mjesnome vremenu nadletjeti zračni prostor iznad Dubrovnika.

Međutim kako prikazuje stranica specijalizovana za praćenje letova zrakoplova Flightradar24, bombarder B-52 Stratofortress već je preletio Bosnu i Hercegovinu, a let je završio u Mađarskoj.

Foto: Screenshot

“Svrha svakog preleta je iskazati predanost i jamstvo sigurnosti Sjedinjenih Država svojim NATO saveznicima i partnerima koji se nalaze u jugoistočnoj Europi”, dok rat u Ukrajini ulazi u sedmi mjesec s malo nade za skoro postizanje mira.

NATO smatra da je ruska invazija na Ukrajinu krajem veljače rezultirala proširenjem i skorim pristupanjem Švedske i Finske savezu. Dvije su se europske države tako odrekle svoje tradicionalne neutralnosti.

Njihovu kandidaturu za proces pristupa NATO-u već su ratificirale Sjedinjene Države i više od polovice od 30 članica NATO-a.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo