Četvrtak, 21 listopada, 2021

NATO patrola presrela ruske borbene avione

Nemojte propustiti

20150318181457_294771

NATO patrola presrela je ruske borbene avione iznad Baltičkog mora, saopštili su danas litvanski zvaničnici, u trenutku kada Moskva obilježava godišnjicu prisajedinjenja Krima Rusiji jednom od najvećih vojnih vježbi u proteklih nekoliko godina.

NATO avijacija presrela je grupu od osam borbenih aviona “Su-27” i “Su-34” i tri ruska vojna transportera iznad međunarodnih voda u utorak, saopštila je portparolka litvanskog ministarstva odbrane, a prenio Rojters.

Portparolka je rekla da su ovo prvi ruski borbeni avioni koje je vazduhoplovna patrola NATO presrela ove godine i dodala da su piloti isključili predajnike kako bi izbjegli radar i da nisu komunicirali sa kontrolom leta.

“Civilni aviosaobraćaj iznad Baltičkog mora je bio ugrožen zbog tajnosti leta aviona”, kazala je ona.

Godinu dana nakon prisajedinjenja Krima Rusiji, Moskva je u ponedjeljak najavila vojne vježbe uz učešće ratnih aviona, podmornica i više od 45.000 vojnika na potezu od Arktika do Crnog mora.

Ruski borbeni avioni u utorak su leteli nenajavljeno od Rusije do Kalinjingrada na granici sa NATO članicama Poljskom i Litvanijom, navela je portparolka.

Prema sedmičnim izvještajima litvanskog ministarstva, patrola NATO presrela je 16 ruskih vojnih aviona od početka ove godine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo