Subota, 2 srpnja, 2022

NATO provodi najveću vježbu u istoriji Baltika, test sposobnosti za odgovor Rusiji

Nemojte propustiti

NATO planira još tri vojne vježbe – Defender Europe i Swift Response, u kojima će sudjelovati 18.000 vojnika iz 20 zemalja, a odvijat će se u Poljskoj i još osam zemalja.

Danas će se održati velike vježbe NATO-a, najveće u povijesti na Baltiku, javlja BBC. Vježbe se provode pod kodnim imenom “Jež”. Vježbe će se održati u Estoniji tijekom sljedeća dva tjedna i sudjelovat će 15.000 vojnika iz deset zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Finsku i Švedsku.

Unatoč tome što su bile planirane mnogo prije nego što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, vježbe se odvijaju u trenutku značajno povećane napetosti između NATO-a i Moskve.

U kontekstu ruske invazije vježbe su vrlo simbolične za baltičke države jer im je namjera testirati njihovu sposobnost da odgovore na mogući napad Rusije.

NATO planira još tri vojne vježbe – Defender Europe i Swift Response, u kojima će sudjelovati 18.000 vojnika iz 20 zemalja, a odvijat će se u Poljskoj i još osam zemalja. Vježba kodnog naziva Iron Wolf u Litvi uključivat će 3000 savezničkih vojnika i 100 vozila.

“Vježbe poput ovih pokazuju da je NATO jak i spreman zaštititi naše nacije i braniti se od svake prijetnje. Ovo su redovite vježbe, planirane mnogo prije ruske brutalne i neopravdane invazije na Ukrajinu, ali one pomažu da se ukloni svaka mogućnost za pogrešnu procjenu ili nesporazum o našoj odlučnosti da zaštitimo i obranimo svaki pedalj savezničkog teritorija. Vježbe NATO-a su obrambene, transparentne i u skladu s našim međunarodnim obvezama”, rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

Interesantno za vas

Izdvajamo

INZ upozorava: Proceduri klanja kurbana u najtoplijem dobu godine pristupiti s posebnim oprezom i pažnjom

U okolnostima visokih vanjskih temperatura iz INZ-a upozoravaju da se osiguraju odgovarajući uslovi u pogledu higijenske manipulacije životinjama i...

Možda vas zanima i ovo