Četvrtak, 29 srpnja, 2021

NATO se oglasio novom dopunom: Program reformi predviđa saradnju s BiH

Nemojte propustiti

Program reformi predstavlja saradnju sa NATO, navodi se na NATO stranici. Stavka o ANP je obrisana, dok je dodano da BiH nastavlja saradnju.

Bosna i Hercegovina teži da uđe u NATO, nova je objava na NATO stranici, a čime je urađena osvježena postavka u odnosu NATO-a i Bosne i Hercegovine, piše Patria.

“Podrška demokratskim, institucionalnim, sigurnosnim sektorima i reformi odbrane ključni su fokus saradnje. Zemlja aktivno podržava misiju koju vodi Afganistan u NATO-u i sarađuje sa saveznicima i drugim partnerskim zemljama u mnogim drugim oblastima”, navedeno je iz NATO-a.

Program reformi predstavlja saradnju sa NATO, navodi se na NATO stranici. Stavka o ANP je obrisana, dok je dodano da BiH nastavlja saradnju.

Kako navode, saradnja zemlje s NATO-om predviđena je Programom reformi Bosne i Hercegovine.

“Ovaj program reformi ocrtava reforme koje vlada namjerava poduzeti i olakšava pružanje podrške NATO-a u tim naporima”, navode u NATO-u.

Ističu da je BiH pozvana da se pridruži Akcionom planu za članstvo (MAP) još 2010. godine.

“Učešće u MAP-u ne prejudicira bilo kakvu odluku o budućem članstvu. Bosna i Hercegovina treba nastaviti provoditi demokratske i odbrambene reforme kako bi ispunila svoje ciljeve NATO-a i EU-a i postala dobro funkcionalna neovisna demokratska država”, jasni su iz NATO-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Delegati Doma naroda otvaraju put za lakše poslovanje obrtnika

Ministar Zukić ističe da su najvažnije prednosti ovog zakona skraćenje procedure i pojednostavljenje registracije obrta te omogućavanje pribavljanja dokumentacije...

Možda vas zanima i ovo