Četvrtak, 29 srpnja, 2021

NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet stabilne Bosne i Hercegovine

Nemojte propustiti

Alijansa pohvaljuje Bosnu i Hercegovinu, državu koja teži članstvu, za njen doprinos operacijama pod vodstvom NATO-a.

NATO savez objavio je komunike nakon današnjeg Samita u Briselu.

– Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima, potiču domaće (aktere na) pomirenje i pozivaju političke lidere da izbjegavaju retoriku podjela.

Alijansa pohvaljuje Bosnu i Hercegovinu, državu koja teži članstvu, za njen doprinos operacijama pod vodstvom NATO-a.

Posvećeni smo održavanju snažnog političkog dijaloga sa Bosnom i Hercegovinom i nudimo kontinuiranu podršku provođenju svih reformskih napora, uključujući i NATO sjedište u Sarajevu. Ohrabrujemo rukovodstvo Bosne i Hercegovine da u potpunosti iskoristi širinu NATO-ovih alata za zajedničku sigurnost i partnerstvo. Saveznici pozdravljaju rad Komisije za saradnju sa NATO-om. Saveznici apeliraju na političke lidere da rade konstruktivno i demonstriraju političku volju za dobrobit svih u Bosni i Hercegovini u unapređivanju evroatlantskih težnji provodeći prijeko potrebne političke, izborne, vladavine zakona, ekonomske i obrambene reforme, uključujući kroz Program reformi zemlje sa NATO-om, ne dovodeći u pitanje konačnu odluku o članstvu u NATO-u – navode.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Pod hitno ubrzati: Član Kriznog štaba Sanjin Musa prezentirao podatke o procesu vakcinacije u FBiH

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Sanjin Musa danas je na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH konstatovao da je...

Možda vas zanima i ovo