Petak, 22 listopada, 2021

Naučnici ih kasno otkrili: Četiri asteroida prošla pored zemlje u sedam dana

Nemojte propustiti

Sva četiri asteroida pojavila su se između 4. i 10. marta i svi su otkriveni ovaj mjesec, neki samo nekoliko dana prije prolaska

asteroidi
Ilustracija

U posljednih sedam dana, asteroid veličine stambenog bloka i tri manja svemirska objekta prošla su sigurno pored Zemlje, što je posljednji u nizu dokaza da živimo u Sunčevom sistemu koji neki naučnici nazivaju “svemirskom streljanom”.
Sva četiri asteroida pojavila su se između 4. i 10. marta i svi su otkriveni ovaj mjesec, neki samo nekoliko dana prije prolaska.

Najveća svemirska stijena pojavila se u subotu, a radi se o asteroidu 2013ET koji je proletio oko 750.000 kilometara od Zemlje. Bio je širok 80 metara i projurio je na udaljenosti 2,5 puta većoj od one između Zemlje i Mjeseca, prenosi Hina.

“Najstrašnija stvar je to da o njemu nismo imali pojma”, rekao je Patrick Paolucci iz Slooh Space Camera i dodao da su ga tek 3. marta otkrili stručnjaci s univerziteta u Arizoni.

Također u subotu, manji asteroid 2013EC20 prošao je čak bliže Zemlji, na oko 150.000 kilometara, što je manje od polovine udaljenosti između Zemlje i Mjeseca. Bio je širok sedam metara.

– Da je asteroid 2013ET udario u Zemlju, a ne sigurno prošao pored nje, uništio bi jedan veliki grad, rekao je inženjer Paul Cox koji je asteroid promatrao teleskopom s Kanarskih otoka dok je jurio pored Zemlje brzinom od 42.000 kilometara na sat.

Kiša asteroida uslijedila je nekoliko sedmica nakon što je asteroid širok 17 metara eksplodirao nad Rusijom 15. februara snagom od 500 kilotona, povrijedivši više od 1.200 stanovnika grada Čeljabinska i počinivši veliku materijalnu štetu na zgradama.

“Ovo je poziv na uzbunu vladama. Znamo da je Sunčev sistem jako prometan. Nismo sami na ovoj našoj plavoj tački u svemiru”, upozorio je Cox.

Dva najmanja asteroida koja su početkom marta prošla blizu Zemlje bili su 2013EC i 2013EN20, prvi širok 12, a drugi sedam metara.
(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nana Fata Orlović dobit će Povelju TK

Povelja će biti dodjeljena na svečanoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u povodu Dana državnosti. Skupština Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojila...

Možda vas zanima i ovo