Subota, 27 studenoga, 2021

Naučnici najavili novi smak svijeta: Golemi asteroid se kreće brzinom 15 km/s, život na Zemlji završava 16. marta 2880?!

Nemojte propustiti

Naučnici su objavili datum kada će u Zemlju udariti asteroid i taj datum se predstavlja kao novi smak svijeta.

“Hoće li se život na zemlji završiti 16. marta 2880?!”- pitanje je koje je danas u jednom od svojih članaka čitateljima postavio britanski “Daily mail”.

Još jedan datum smaka svijeta, jedan u nizu o kojima smo mogli čitati, povezan je s predviđanjima stručnjaka kako bi tog proljeća, za 867 godina, u planetu mogao udariti asteroid po imenu “1950 da”.

Riječ je o asteroidu kojeg astronomi u NASA-i prate još od 1950. Odnosno, tada su ga prvi put primjetili, nakon čega je izmakao njihovim teleskopima i ponovno se pojavio oko 2.000. godine.

Prečnik asteroida je oko jedan kilometar, kreće se brzinom od 15 kilometara u sekundi, a te 2880. toliko će se približiti Zemlji, da bi mogao udariti u Atlantski okean brzinom od 61.000 kilometara na sat, predviđaju astronomi.

Taj udarac imamo bi jačinu eksplozije od 44.800 megatona TNT-a i izazvao bi cunami koji bi proizveo valove visoke 120 metara koji bi udarili u obale Atlantskog oceana.

Verovatnost da se sve to doista i dogodi iznosi oko 0.3 posto. Možda to ne zvuči preopasno, ali riječ je o opasnosti od udara koja je za 50 posto veća od svih drugih asteroida koji potencijalno prijete planeti. Takvih, prema procjenama stručnjaka ima 1.400, kako piše “Daily mail”.

Ilustracija
Ilustracija

(Jutarnji list)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo