Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Naučnici napravili vještački pankreas

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Ekipa stručnjaka iz Strazbura napravila je vještački pankreas čija će klinička ispitivanja na ljudima početi za godinu i po dana, saopšteno je juče u Strazburu.

Pakreas izgleda kao veoma tanak disk s polupropustljivim zidovima od ćelija embriona. Do sada je uspješno testiran na laboratorijskim miševima. Vještački pankreas je lučio normalni nivo inzulina.

Sada se ispitivanja sprovode na svinjama, a prvo presađivanje tog organa ne bi bilo prije kraja 2015. i početka 2016. godine.

Klinička ispitivanja, koje je finansira Evropska komisija s 5,5 miliona eura, sprovodiće se u univerzitetskoj bolnici u Monpeljeu i na univerzitetu u Oksfordu.

– Cilj vještačkog pankreasa je da pacijent koji boluje od dijabetesa više ne razmišlja o svojoj bolesti i ne mjeri stalno nivo glukoze u krvi – izjavila je šefica laboratorije Evropskog centra za istraživanje dijabetesa Severin Sigrist, prenosi Blic.

Vještački pankreas je projekat star više od 20 godina i osmišljen je u bolnici Strazbura na čelu s Mišelom Penžeom.

Prema podacima UN, 350 miliona ljudi boluje od dijabetesa širom svijeta, a više od 30 miliona je zavisno od inzulinske terapije.

Dijabetes predstavlja poremećaj nivoa glukoze u krvi do kojeg dolazi kada žlijezda pankreas potpuno ili djelimično prestane da luči hormon inzulin.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo