Utorak, 18 siječnja, 2022

Naučnici otkrili: Simptomi korone se najčešće javljaju ovim redoslijedom

Nemojte propustiti

Kako bi predvidjeli redoslijed simptoma, istraživači su analizirali stope incidencije simptoma koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija kod više od 55.000 oboljelih

Istraživanje sa Univerziteta Južne Kalifornije uspjelo je utvrditi da simptomi Covida-19 često započinju određenim redoslijedom. Ovo otkriće može pomoći zaraženima koronavirusom da se izoliraju i na vrijeme počnu liječiti, što bi moglo značajno poboljšati ishode pacijenata.

Simptomi poput temperature i kašlja slični su kod brojnih bolesti, uključujući sezonsku gripu. Kako se još uvijek borimo s epidemijom, a sezona gripe je pred vratima, važnije je nego ikad da znamo prepoznati od čega zapravo bolujemo – prenosi Net.hr.

Redoslijed simptoma je važan

– Ovo je posebno važno znati kada se preklapaju ciklusi bolesti poput gripe, koja se javlja u isto vrijeme dok traje epidemije virusa korona – kazao je dr. Peter Kun (Kuhn), jedan od autora studije i profesor medicine, biomedicinskog inženjerstva, zrakoplovstva te svemira i strojarstva.

Kako bi predvidjeli redoslijed simptoma, istraživači su analizirali stope incidencije simptoma koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija kod više od 55.000 oboljelih od Covida u Kini. Također su pogledali skup podataka prikupljen na gotovo 1100 slučajeva koje je, između prosinca i siječnja, prikupila stručna skupina za medicinsko liječenje Covida u Kini.

– Redoslijed simptoma je važan. Znanje da svaka bolest napreduje različito znači da liječnici mogu prije utvrditi ima li netko Covid ili neku drugu bolest, što liječnicima pomaže da donesu bolje odluke – izjavio je Jozef Larsen (Joseph Larsen), vodeći autor studije.

Redoslijed simptoma kod bolesti uzrokovane virusom korona:

temperatura
kašalj i bolovi u mišićima
mučnina i povraćanje
proljev

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo