Petak, 18 lipnja, 2021

Naučnici predviđaju rast nivoa mora za 2 metra

Nemojte propustiti

Nivo mora mogao bi porasti za više od dva metra za svaki Celzijusov stepen rasta globalne temperature vazduha, i vijekovima će ostati na tom nivou, rezultati su najnovijih istraživanja koje je obavio profesor Anders Leverman za Institut za uticaje klimatskih promjena u Potsdamu.

more2Leverman je rekao da su u njegovom istraživanju obrađeni dokazi klimatske istorije, kombinovani sa kompjuterskim simulacijama faktora koji doprinose dugoročnom rastu nivoa mora: termalna izloženost mora, topljenje planinskih glečera i topljenje ledenih pokrivača Grenlanda i Antarktika.

Naučnici tvrde da je globalno otopljenje odgovorno za topljenje leda.

Naučni panel UN navodi da štetni gasovi iz fosilnih goriva dodatno utiču na rast temperature. Mali broj naučnika odbacuje ljudski uticaj na globalno otopljenje i tvrde da su odgovorne prirodne klimatske fluktacije.

“Uvjereni smo da su naše pretpostavke jake zbog kombinacije fizike i podataka koje smo koristili. Smatramo da smo odredili koliko će nivo mora rasti uz povećanje temperature”, naglasio je Leverman.

Prema njegovim riječima, neprestan rast nivoa mora je nešto što se ne može izbjeći, osim ukoliko ne dođe do pada globalne temperature.

“Naši rezultati ukazuju da je neophodna velika adaptacija obala. Vjerovatno da pojedini trenutno naseljeni regioni ne mogu biti dugoročno zaštićeni od rasta mora”, zaključio je Leverman.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo