Četvrtak, 6 svibnja, 2021

Naučnici razvili čvrsti materijal koji je lakši od pera!

Nemojte propustiti

Materijal koji podsjeća na spužvu je napravljen od zamrznutog ugljenika i grafen oksida i najlakši je čvrsti materijal na svijetu sa težinom od samo 0,16 miligrama po kubnom centimetru, a ima samo duplo veću gustinu od helijuma.

e950c4dd49fadbef79437cd6e9771985

Istraživači sa kineskog Džeđang univerziteta, u Hangdžou, pokazali su novorazvijeni materijal grafen aerogel tako što su komad balansirali na cvijetu.

Tim koji predvodi profesor Gao Čao je dugo eksperimentisao sa različitim upotrebama grafena prije nego što su otkrili trodimenzionalni porozni materijal za koji vjeruju da vrijednost leži u njegovoj elastičnosti i sposobnosti da upije i do 900 puta više od svoje težine ulja ili vode.

– Možda jednog dana, kada se dogodi izlivanje nafte, možemo da upotrijebimo grafen aerogel da brzo pokupimo naftu, a zbog njegove elastičnosti možemo da recikliramo i naftu i grafen – rekao je Gao Čao.

Grafen su prvo otkrila dva ruska naučnika koja rade na Univerzitetu u Mančesteru, Andrej Geim i Kostja Novoselov, za šta su dobili Nobelovu nagradu za fiziku, a već je proglašen za “čudesni materijal” koji obećava da će promeniti budućnost.

(Telegraf)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo