Petak, 18 lipnja, 2021

Naučnici šokirani: Pronašli kita usred džungle Amazona, niko ne zna kako je tamo dospio

Nemojte propustiti

Inače, jedva su se probili do mjesta na kojem se nalazi leš životinje, na čijem tijelu nije bilo niti jedne povrede, pa je misterija još i veća.

Brazilski stručnjaci za divlje životinje bili su zapanjeni kada su usred Amazonske prašume otkrili mrtvog grbavog kita, javljaju svjetski mediji.

Sisar od 10 tona pronađen je u šikari na velikom riječnom ostrvu Marajo, koji se nalazi na ušću Amazona u Atlantski okean.

Naučnici za sada samo pretpostavljaju da je veliko stvorenje nekako bačeno na kopno za vrijeme snažne oluje, ali im nije sasvim jasno kako je završilo toliko duboko usred šume.

Zvaničnici Odjeljenja za zdravstvo i okolinu države Pare rekli su kako su kita dugačkog 10 metara pronašli jer su prethodno pratili ptice grabljivice koje su se na kraju došle da se hrane uginulim kitom.

Inače, jedva su se probili do mjesta na kojem se nalazi leš životinje, na čijem tijelu nije bilo niti jedne povrede, pa je misterija još i veća.
Druga zagonetka priče jeste podatak da grbavi kitovi obično u ovom period borave na južnom dijelu brazilske obale i vrlo rijetko putuju hiljadama kilometara sjeverno do ušća Amazona.

Biolog Renata Emin, iz Instituta “Bicho D’agua”, dio je tima koji proučava tijelo kita kako bi se otkrili razlozi zbog kojih je dospeo toliko duboko u amazonsku šumu. Smatra kako se kit vjerovatno odvojio od svoje majke dok su putovali u južnije krajeve.

“Još uvijek nismo sigurni kako je završio usred šume, ali pretpostavljamo da je plivao blizu obale i da ga je plima, koja je posljednjih dana bila značajna, bacila u unutrašnjost, u šume mangrova”, rekla je začuđena naučnica.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo