Utorak, 30 studenoga, 2021

Naučnici ugrađuju pčelama mikročipove!

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Australijski naučnici lijepe sićušne senzore na hiljade pčela i pomoću njih im prate kretanje ne bi li tako zaustavili širenje bolesti koje su uništile čitave populacije na sjevernoj hemisferi.

Naučnici u organizaciji CSIRO, državnoj australijskoj naučnoj ustanovi, objavili su kako bi mikročipovi mogli pomoći u borbi protiv tzv. kolapsa pčelinjih zajednica (CCD, colony collapse disorder), zbog kojega pčele tajanstveno nestaju iz košnica, kao i širenje Varroa destructora, vanjskoga parazita i uzročnika varoze kod pčela.

Naučnici prvo uspavaju pčele hlađenjem, a onda pomoću pincete nalijepe senzore teške oko pet miligrama, a velike dva i pol kvadratna milimetra.

Mlade pčele često su dlakavije od starih pa ih briju prije lijepljenja senzora, kažu naučnnici koji žele ispitati djelotvornost pesticida u zaštiti pčelinjih zajednica.

Studija će pomoći i farmerima i voćarima da lakše upravljaju usjevima, jer pčela širom svijeta ima ključnu ulogu u oprašivanju, navodi se u saopštenju CSIRO-a objavljenom u srijedu. “Pčele igraju važnu ulogu, pružaju besplatnu uslugu oprašivanja na koju se oslanjaju brojni usjevi”, kaže Paulo de Souza, vođa CSIRO projekta.

“Upotrebom ove tehnologije želimo bolje shvatiti odnose pčele sa okolišem”, dodaje. Naučnici namjeravaju tokom australijskoga ljeta postaviti senzore na oko pet hiljada pčela na Tasmaniji.

(Index.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Važno za državljane BiH: Od sutra nova pravila za odlazak na rad u Njemačku

Na sajtu njemačke Ambasadde u Sarejevu navode da će se od 01.12.2021. promijeniti način dodjele termina za podnošenje zahtjeva...

Možda vas zanima i ovo