Petak, 25 lipnja, 2021

Nauka otkriva: Zašto jedemo puno kad smo zabrinuti?

Nemojte propustiti

Ponekad je to sladoled, ponekad kolači, a nekad se radi o pizzi ili hamburgeru. U svakom slučaju je ta hrana puna ugljikohidrata.

Mnogi su i na svojoj koži osjetili koliko je ponekad teško boriti se s hranom. Samokontrola nije svakome jača strana i ponekad nam je teško odoljeti nečemu ukusnome. Za neke hrana predstavlja nešto umirujuće, za neke predstavlja bijeg, dok je drugima samo navika.

Ipak, iza svega postoji znanost i mi smo se potrudili saznati što stoji iza ove priče.

Ilustracija, Foto: Pixabay

Kad jedete hranu „impulzivno“, najčešće se uhvatite upravo junk food-a. Ponekad je to sladoled, ponekad kolači, a nekad se radi o pizzi ili hamburgeru. U svakom slučaju je ta hrana puna ugljikohidrata.

Ugljikohidrati se u našem tijelu jako brzo razgrađuju i dižu šećer u krvi, a upravo rastom tog šećera podiže se hormon serotonin – hormon sreće. Zapamtite da taj osjećaj ugode nije umjetan, vi se zaista osjećate sretnije zbog šećera: on pokreće dio mozga koji se pokreće kada smo zaljubljeni!

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo