Ponedjeljak, 12 travnja, 2021

Navodni izvorni recept za Coca-Colu prodaje se na eBayju za 15 miliona dolara

Nemojte propustiti

cliff klugeCliff Kluge iz Georgije (SAD) tvrdi da je pronašao izvorni i strogo čuvani recept za Coca-Colu u staroj kutiji sa papirima. Sada ga prodaje na eBayju za 15 miliona dolara.

Iz kompanije Coca-Cola, koja je recept iz 19. stoljeća gotovo pretvorila u legendu, navode kako je u pitanju recept za nešto blisko njihovom proizvodu, ali da se ne radi o originalu.

Kluge, trgovac antikvitetima, tvrdi da je pronašao recept iz 1943. godine u kutiji sa privatnim papirima i pismima, koju je kupio na imanju čuvenog hemičara iz Georgije.

Kluge nagađa da mu je Coca-Cola vjerovatno poslala listu sastojaka, jer su imali problema sa nabavkom tokom Drugog svjetskog rata.

“Na ovakve stvari se ne nailazi baš često. Tu su pismo, formula i proces proizvodnje. Mislim da se radi o izvornom receptu za Coca-Colu”, rekao je Kluge.

Izvorna formula iz 1886. godine, koju je osmislio John S. Pemberton, godinama je bila predmet spekulacija. Kompanija tvrdi da se radi o strogo čuvanoj tajni, a izvorni recept nalazi se u sefu, u muzeju World of Coca-Cola u Atlanti.


(Klix)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Prstići mog sina su u ranama” Oglasila se majka dječaka kome nisu htjeli dati čokoladicu kad mu je pozlilo zbog dijabetesa

SRBIJA – Htjela sam samo da podignem svijest, da ljudi čuju, prstići mog sina su u ranama, sva djeca...

Možda vas zanima i ovo