Petak, 18 lipnja, 2021

Nazif Mujić ponovo na ‘crvenom tepihu’

Nemojte propustiti

Nazif Mujić (Foto: Arhiv)
Nazif Mujić (Foto: Arhiv)

„2013. u Berlinu bio je filmska zvijezda, a 2014. smješten je u izbjegličkom centru, isto u Berlinu“, piše njemačka štampa o Nazifu Mujiću koji je lani dobio Srebrnog medvjeda.

„Nazif Mujić je sada sretan. Protekle nedjelje su, kaže bile ‚super‘. Konačno je nešto drukčije osvježilo njegovu turobnu svakodnevicu u izbjegličkom kampu. U sobi u Gatovu, od 35 kvadrata, do sada ga je posjetilo oko 40 novinara ne samo iz Njemačke, već i iz Japana, Srbije, Francuske… Čak je i Berlinale, nakon napisa u štampi, reagovalo brzo i poslalo po njega limuzinu koja ga je odvezla do advokatkinje koja je preuzela njegov slučaj. A na inicijativu vođstva festivala troškove će preuzeti zaposleni u Berlinalu. Nazif Mujić, koji je prošle godine dobio Srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu u filmu Danisa Tanovića ‚Jedan dan u životu skupljača željeza‘, danas je popularan skoro kao i lani“, piše Tagescajtung iz Berlina i napominje da će Nazif Mujić ponovo biti na pozornici kada se u četvrtak uvečer podignu zavjese 64. Berlinalea.

Tanović želi razgovarati o Mujićevoj budućnosti
„S ponosom pokazuje akreditaciju. Raduje se. Takođe i zbog toga da će na pet dana izaći iz svoje male sobe u izbjegličkom kampu i noći provesti u luksuznom hotelu.

Nazifu Mujiću odbijen zahtjev za azil u Njemačkoj

Mujić: ‘Vodili me kao medu na lancu’

Mijenjam Srebrenog medvjeda za boravak u Njemačkoj

Ali, sam, jer njegova supruga i djeca ostaju u kampu, a on će ponovo biti na crvenom tepihu i osmjehivati se pred kamerama. No, iznenada svoje prisustvo na festivalu najavili su reditelj filma Danis Tanović i producentkinja, Amra Bakšić Ćamo. Prema Mujićevim riječima, njih dvoje žele da s njim porazgovaraju o njegovoj budućnosti“, piše Taz i napominje kako je Mujićev slučaj uzburkao javnost i izazvao kako bijes tako i saosjećanje.

„No, slabi su izgledi za njegov ostanak u Njemačkoj. Jer, njegova dozvola za boravak ističe 9. marta, a 11 dana ranije njegova supruga mora napustiti Njemačku. Ali, on ne želi da je ostavi samu. ‚Mi želimo da ostanemo ovdje, da radimo i vodimo normalan život, kako bi naša djeca mogla da pohađaju školu. Mi ne želimo bogatstvo, samo normalan život‘, kaže Mujić“, prenosi Tagescajtung iz Berlina.

Izvor: Dw.de

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo