Četvrtak, 24 lipnja, 2021

NB: Hrvatska ponovo jednostrano ugrožava interese BiH – naše vlasti moraju hitno reagovati

Nemojte propustiti

Nezavisni blok poziva Predsjedništvo i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da hitno reaguju na odluku Republike Hrvatske da kamioni od preko 7,5 tona iz BiH u Hrvatsku više neće moći preći preko GP Maljevac. Naime, Hrvatska je donijela novi Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku, čime je GP Maljevac izgubio vrlo važan segment teretnog saobraćaja.

Mi ćemo u Parlamentu BiH inicirati da naše vlasti traže od Republike Hrvatske preispitivanje ove odluke, jer neophodnost teretnog saobraćaja preko GP Maljevac za tranzit vozila ili sa ili bez tereta kroz Republiku Hrvatsku, nešto je od krucijalne važnosti za Unsko-sanski kanton i državu Bosnu i Hercegovinu. Ova odluka Hrvatske će zbog troškova transporta poskupjeti naše proizvode, naročito sa područja Velike Kladuše i USK, tako da državni organi se moraju aktivirati da zaštite interese naše zemlje. Ova odluka Hrvatske, bez konsulatacija sa organima Bosne i Hercegovine još je jedan dokaz loše međudržavne komunikacije i jednostranih poteza naših susjeda. S druge strane naše vlasti su u stalnoj defanzivi i nemaju pravovremene informacije kako bi se zaštitili interesi naše zemlje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka Vlade susjedne države: Besplatan PCR test za sve turiste koji dođu u Crnu Goru

Testiranje PCR potrebno je zakazati najmanje 72h prije povratka turiste u svoju zemlju, navode iz MEK, uz apel hotelijerima...

Možda vas zanima i ovo