Petak, 27 siječnja, 2023

Ne pijan za volan! U Tuzli održana ulična akcija “Prekasno!” (Foto)

Nemojte propustiti

Danas je uspješno završena ulična akcija pod nazivom “Prekasno!”, u okviru koje je građanima Tuzle na lokalitetu Brčanske Malte podijeljeno oko 500 letaka.

Akcija Prekasno 3

Dodatnih 100 letaka je postavljeno na parkirane automobile na navedenoj lokaciji. Akcije je dio kampanje za razvoj svijesti o bezbjednosti u saobraćaju, sa posebnim fokusom na konzumiranje alkohola prije korištenja motornih vozila. Kampanju je pokrenula Omladinska sekcija udruženja građana “Multi” u suradnji sa Centrom za razvoj kreativne industrije “Pixo” i Omladinskim kreativnim centrom (OKC) iz Tuzle, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Cilj kampanje “Prekasno!” je informirati širu javnost o štetnosti konzumiranja alkohola prije i  tokom vožnje, te aktuelnim statističkim podacima Svjetske zdravstvene organizacije po pitanju sigurnosti u saobraćaju. Na poleđini letka su navedeni neki od čestih mitova o alkoholu u krvi:

‘Ukoliko sam puno popio, mogu popiti puno kafe kako bi se brzo otrijeznio?’
Ne postoje lijekovi ili pića kojima se može ubrzati proces triježnjenja. Kafa može imati samo privremen i minimalan učinak, a niti na koji način ne smanjuje razinu alkohola u krvi.

Hoće li žvakanje žvakaće gume ili bombona za osvježenje daha prevariti alkotest?
Neće. Policijski alkotestovi ne analiziraju miris vašeg daha, već količinu alkohola u dahu.

‘Ukoliko pojedem obilan obrok prije nego počnem piti, to će spriječiti da se napijem?’
Količina hrane u želucu može imati mali utjecaj na to koliko brzo će se alkohol apsorbirati u vašu krv, no ne može spriječiti opijanje.

‘Hoće li me umivanje hladnom vodom ili hladan tuš otrijezniti?’
Dok je hladan tuš svakako preporučljiv zbog mirisa alkoholizirane osobe, neće vas otrijezniti niti će vam pomoći da sigurno sjednete za volan automobila.

Mogu li se otrijezniti trčanjem?
Vježbanjem ne možete smanjiti razinu alkohola u krvi.

‘Na zabavi sam popio nekoliko koktela u kojima se nije osjetio alkohol. Od toga se ne mogu napiti!’
Voćni sokovi imaju mogućnost maskiranja okusa alkohola. Voćni kokteli s alkoholom mogu imati veliku količinu alkohola bez primjetnog okusa alkohola. Čašica punča blagog okusa može sadržavati više alkohola nego neko piće u kafiću.

‘Odspavao sam par sati, mogu li sjesti za volan?’
Nije opasan samo alkohol neposredno prije vožnje. I nakon prospavane noći, poslije unošenja većih količina alkohola često osoba, iako misli da je sasvim trijezna, u krvi ima količinu alkohola koja još uvijek utječe na njezine sposobnosti, ali nekad i veću od dopuštene za vožnju. Tokom mamurluka svaki čovjek osjeća glavobolju, otežano zapaža i usporeno reagira. Zato mamurni vozači često izazivaju nesreće.

Akcija Prekasno 4

Pored ulične akcije, u okviru kampanje je pokrenuta internet stranica www.prekasno.info čiji će se sadržaj u narednom periodu prenijeti na društvene mreže.

(Bh-index)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Mostarac doživio šok kod bankomata kada je dizao plaću, htjela mu se p(r)odati za 30 KM: ‘Je li moguće da se to događa u...

- Ostao sam zatečen, je li moguće da se to događa u centru grada? Da siromaštvo i potreba mogu potaknuti...

Možda vas zanima i ovo