Subota, 2 prosinca, 2023

Ne piše nam se dobro: Kilogram junetine koštat će i do 30 KM, a prijeti i nestašica mesa

Autor:Raport.ba

Preporučeno

Cijena kilograma junetine prije nekoliko mjeseci bila je oko 9 KM, a sada je 13 KM i više. Međutim, kako kaže Bulut, mogla bi skočiti čak do 30 KM.

Prva tri mjeseca 2022. godine obilježio je drastičan rast cijena osnovnih životnih namirnica. Poskupljenje nije zaobišlo ni meso i mesne prerađevine, a glavni uzrok je porast cijena goriva i žitarica.

Međutim, prema svemu sudeći, teški dani nas tek očekuju.

Naime, suša je izazvala ogromne štetu u bh. poljoprivredi te je zasigurno da će i to prouzrokovati određena poskupljenja.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo kaže da sada proizvodima oko 20 posto naših potreba, te da smo ovisnici o uvozu.

Upravo se čita:  Mladi u BiH ne vide ništa konkretno što su vlasti učinile da ih zadrže

“Ovdje se oko 80 posto roba uvozi, a cijene diktira neko drugi. Država bi mogla poticajima i dugim novčanim izdvajanjima pojačati poljoprivrednu proizvodnju pa da bar približno zadovoljimo potrebe građana. Urod i kvalitet pšenice je bio dobar, ali je to nedostatno za naše potrebe. To je negdje 20 do 30 posto naših potreba”, kazao je Bićo.

Prema njegovim riječima, suša će se posebno odraziti na stočarstvo, jer, naprimjer, većina kukuruza se proizvodi za vlastite potrebe, za zimsku prehranu stoke.

Kako bi provjerili koliko će sve to utjecati na cijene mesa i mesnih proizvoda, kontaktirali smo Amira Buluta, predsjednika Udruženje poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa SBK.

Upravo se čita:  Kraj poskupljenjima u BiH? Veliki lanci će sniziti ili zaključati cijene za više od 40 proizvoda, a mali za 20

“Iskreno da vam kažem sve će ovo značajno utjecati na cijene mesa. Imat ćemo velikih problema sa prehranom stoke. Ništa nam ne ide u prilog. Međutim, morate znati da mi imamo i dodatni problem. Naime, sve više farmi se zatvara i ljudi odlaze. Bojim se da ćemo imati veliki problem sa nestašicom mesa”, istaknuo je Bulut.

Cijena kilograma junetine prije nekoliko mjeseci bila je oko 9 KM, a sada je 13 KM i više. Međutim, kako kaže Bulut, mogla bi skočiti čak do 30 KM.

“Kilogram junetine ćemo plaćati i do 30 KM. Neće se moći pronaći jeftinije. Rijetko ko će moći sebi priuštiti meso, ali domaće meso nećemo imati ni kupiti. Sve će to biti uvozno meso. Ne dolaze nam dobri dani. Nadležni govore treba da izvozimo meso u Saudijsku Arabiju, a mi nemamo dovoljno ni za naše građane. Vijeće ministara i nadležno ministarstvo nešto pod hitno trebaju da učine. Ovako više ne može. Sa mlijekom neće biti problem, ali sa mesom ćemo imati velike probleme”, istaknuo je.

Upravo se čita:  Ministri šest država EU: Podrška otvaranju pregovora sa BiH do kraja godine

Bulut upozorava kako je porazno da više od 90 posto mesa uvozimo.

“Kod nas ne postoji sistem, kada govorimo o ovom sektoru, a mogli smo ga imati i sve bi bilo lakše. Kod nas je uništena proizvodnja mesa”, kazao je Bulut za Raport.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

BH Meteo: Noćas će temperature pasti za oko 20 stepeni u odnosu na trenutne!

Večeras i u noći na nedjelju (03.12.) očekuje nas nagli pad temperature! Temperatura će u većini mjesta pasti na...

Možda vas zanima i ovo