Petak, 22 siječnja, 2021

Ne stišava se priča o pritisku i prijetnjama prema Bošnjacima u Mostaru, građani zabrinuti, u MUP-u HNK odbacuju takve tvrdnje

Nemojte propustiti

Nezavisni intelektualci podržali Komšića: Put u EU vodi preko odbacivanja tzv. konstitutivnosti

Nezavisni intelektualci Kruga 99 izrazili su očekivanja u vezi s dosljednijim zalaganjem Evropske unije za uvođenjem evropskih pravnih principa...

Članica CIK-a koju je Milorad Dodik vrijeđao zbog braka s Bošnjakom: “Neću pružati alibi aposlutno nikome ko je prekršio odredbe Izbornog zakona”

Na samoj sjednici CIK-a, nekoliko sati prije Dodikovog ispada, Bjelica-Prutina je znala šta je očekuje pa je odlučila i...

Sud BiH: Sakib Mahmuljin osuđen na 10 godina zatvora za ratne zločine!

Optužnica optuženog Sakiba Mahmuljina tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika...

Preminula glumica Mira Furlan

Poznata glumica Mira Furlan preminula je u 66. godini. Vijest o smrti glumice objavljena je na njenom zvaničnom sajtu....

Iz MUP-a tvrde da trenutno nadležna Policijska uprava Mostar postupa na temelju Zahtjeva za prikupljanje dodatnih obavještenja Kantonalnog tužilaštva HNK zbog sumnji na počinjenje više krivičnih djela, i to: udruživanja radi činjenja krivičnih djela iz čl. 340. KZ FBiH, izborne prevare iz čl. 198. KZ FBiH, ovjeravanja neistinitog sadržaja iz čl. 375. i zloupotrebe položaja i ovlasti iz čl. 383. st.1. KZ FBiH.

Predstavnici Kluba Bošnjaka u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona tvrde da im se posljednjih dana obratilo desetine uznemirenih građana bošnjačke nacionalnosti iz južnog dijela Mostara.

Riječ je o mještanima naselja Buna, Hodbina, Gubavica, Pijesci i Jasenica, koji navode strah i zabrinutost zbog, kako su rekli, maltretiranja i pritiska kojem ih izlažu pojedini policijski službenici.

Naglašavaju da je to posebno izraženo tokom “isljeđivanja” u prostorijama PU Mostar, gdje se dovodi u pitanje i njihovo zdravlje, jer se ne poštuju propisane epidemiološke mjere.

– Kao članovi najvećeg zakonodavnog tijela u Hercegovačko-neretvanskom kantonu dužni smo poštivati i podržavati legalitet rada svih institucija u našem Kantonu, ali Klub Bošnjaka je posebno zabrinut zbog saznanja o pokretanju nekakvih ‘istražnih radnji’ protiv građana bošnjačke nacionalnosti iz južnog dijela Grada Mostara, i to samo iz razloga što su se oni usudili vratiti na svoje i u skladu s važećim zakonskim propisima, na osnovu zakonite adrese prebivališta, ostvariti pravo na glasanje na lokalnim izborima, navode iz Kluba poslanika Bošnjaka u Skupštini HNK.

Dodatno je zabrinjavajuće, kao ističu, što je ova, očito planski izvedena, akcija pritiska provedena uz namjerno i očigledno zaobilaženje rukovodećih kadrova nehrvatske nacionalnosti u PU Mostar i MUP-u HNK.

Postavljaju pitanje da li se od “nepodobnih kadrova” nešto krije ili se tek namjerava sakriti. Također pitaju na koji su način s “istragama” povezane aktivnosti u prostorijama CIPS-a Mostar od 19., 20. i 21. decembra 2020. godine, a koje su, kako tvrde, išle mimo znanja načelnika sektora za administraciju, u čijoj su nadležnosti i zaposlenici u CIPS-u, a koji je bošnjačke nacionalnosti.

– Smatramo i da je potpuno nedopustivo, ali i zakonski kažnjivo, da se na ovaj način, pod okriljem navodnih procedura, u suštini stvaraju jednonacionalne paralelne policijske strukture pod patronatom politike koja je preko resornog ministra pod punu političku kontrolu stavila Upravu policije HNK, ne dozvoljavajući imenovanje komesara policije. Posebno je indikativno da je ministar unutrašnjih poslova kadar HDZ-a koji dolazi sa GP Jug i opravdano izražavamo sumnju da je ovo njegova osveta zbog lošijeg izbornog rezultata na tom području, ističu iz Kluba poslanika Bošnjaka u Skupštini HNK.

Naglašavaju da na ova otvorena i prevažna pitanja očekuju hitne odgovore, posebno jer se, kako ističu, novonastala situacija, opet po političkom planu, koristi za otvoreno negiranje izbornih rezultata te se najavljuje i blokada formiranja Gradskog vijeća Mostara.

– Napominjemo kako će Klub Bošnjaka u Skupštini HNK, nakon prikupljanja dodatnih informacija s terena i od nadležnih institucija, zatražiti vanredno zasjedanje Skupštine povodom policijskih i političkih pritisaka na Bošnjake u GP Mostar Jug, s ciljem utvrđivanja zakonitosti rada u ovom slučaju i stanja u MUP-u, s težištem na postupke odgovornih osoba, koji urušavaju ugled MUP-a HNK, Uprave policije HNK i PU Mostar. Smatramo da se netransparentnim radom i ponašanjima nanosi ogromna šteta povjerenju koje je dugo građeno između policijskih službenika i građana te dovodi u sumnju profesionalnost jednog dijela kadrova u MUP-u HNK, poručuje Klub poslanika Bošnjaka u Skupštini HNK.

Reakcija MUP-a

Iz MUP-a HNK tvrde da su posljednjih dana policijski službenici izloženi nedopustivim i neutemeljenim pritiscima i optužbama različitih političkih subjekata i građanskih udruga o navodnom “nezakonitom postupanju”, “maltretiranju građana”, “kršenju ljudskih prava”, “postupanju u interesu političkih stranaka”.

– Odlučno odbacujemo takve tvrdnje te ih smatramo zlonamjernim napadima na neovisnost i profesionalnost policijske službe. MUP HNK se ponosi dostignutim nivoom standarda i profesionalnosti svoje policije, kao i njenim multietničkim sastavom, ističu iz MUP-a HNK.

Iz MUP-a tvrde da trenutno nadležna Policijska uprava Mostar postupa na temelju Zahtjeva za prikupljanje dodatnih obavještenja Kantonalnog tužilaštva HNK zbog sumnji na počinjenje više krivičnih djela, i to: udruživanja radi činjenja krivičnih djela iz čl. 340. KZ FBiH, izborne prevare iz čl. 198. KZ FBiH, ovjeravanja neistinitog sadržaja iz čl. 375. i zloupotrebe položaja i ovlasti iz čl. 383. st.1. KZ FBiH.

– Policija u ovom, kao i u svim drugim slučajevima, postupa profesionalno i na temelju ovlasti propisanih Zakonom o policijskim službenicima HNK i Zakonom o krivičnom postupku FBiH poštujući sva zakonom zagarantovana prava građana i vodeći računa o propisanim epidemiološkim mjerama. Ističemo da policija ne postupa prema nečijim željama, niti će podleći bilo kakvim političkim pritiscima, medijskim napadima i drugim pokušajima destabiliziranja, nego će sve svoje zadaće i dalje obavljati profesionalno, stručno i u okvirima zakonom propisanih ovlasti, poručili su iz MUP-a HNK, prenosi Crna-Hronika.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Podrška članova CIK-a Vanji Bjelici-Prutina: “Ovo se mora zaustaviti, Dodikove izjave su monstruozne, ima posla i za Tužilaštvo BiH”

Irena Hadžiabdić je, također, rekla da je Dodikov istup bio monstruozan te da ima elemenata krivičnog djela. Na današnjoj sjednici...

Možda vas zanima i ovo