Utorak, 18 svibnja, 2021

Ne zaboravite večeras vratiti kazaljke unazad: Stručnjakinja objasnila kako izbjeći negativne efekte

Nemojte propustiti

Nagla promjena sata može uzrokovati stanje hroničnog umora, iscrpljenosti i glavobolje, a pojedinci te osjećaju znaju usporediti s osjećajem jet laga.

Večeras u tri sata iza ponoći počinje zimsko računanje vremena. Kazaljke u tri sata iza ponoći potrebno je vratiti za jedan sat unazad.

Spavanje sat vremena duže mnogi će dočekati s oduševljenjem, ali to ne znači da će povoljno utjecati na biološki sat kojeg svako od nas ima u sebi. Ovo može uzrokovati stanje hroničnog umora, iscrpljenosti i glavobolje, a pojedinci te osjećaju znaju usporediti s osjećajem jet laga.

Da se radi o ozbiljnom problemu potvrdila je i psihologica Lea Maričić iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ Dr. Andrija Štampar koja je podijelila neke od savjeta kako se nositi s pomicanjem sata.

Duže spavanje nedjeljom većini može zvučati vrlo primamljivo, a rijetki će odoljeti iskušenju da na najduži dan godine odspavaju još jedan sat. Savjetovali su kako se ovo mora izbjeći jer se time prirodni bioritam tijela. Predugo spavanje vikendom treba izjeći ne samo kada se pomiču kazaljke već i inače kako tijelo ne bi osjetilo razliku za vrijeme radne sedmice kada spavamo samo nekoliko sati.

Kao i kod jet laga, tako je i sa pomicanjem sata. Spavanje je potrebno odgoditi do potpune iscrpljenosti. Za ovo iskoristite svjetlost, pokušajte cijeli dan biti na suncu, a navečer upalite svjetla kako biste mozgu javili da još nije vrijeme za spavanje. Svjetlošću možemo spriječiti proizvodnju melatonina, hormona kojeg tijelo proizvodi, a koji potiče umor. Srećom, morate biti budni samo sat vremena duže. Jutra nastojte učiniti što mračnijima jer svjetlost prirodno govori tijelu kada je vrijeme za buđenje.

Budući vam je, u ovom slučaju, cilj ostati dulje u krevetu, zamračite spavaću sobu prije spavanja navlačenjem zastora ili spuštanjem roleta, savjetovala je.

Zimsko računanje vremena traje sve do 30. marta 2020. godine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo