Subota, 15 svibnja, 2021

Aida Feraget: “Ne želim da stvaram paniku, ali moja kćerka je dobila ‘Legionelu'”

Nemojte propustiti

– Legionela se ne prenosi s osobe na osobu. Ona obitava u ustajaloj vodi, nečišćenim klima uređajima, tuševima, nargilama…

Legionele su ubikvitarni mikroorganizmi, prisutni svuda u prirodi, a najčešće u vodenim i vlažnim sredinama. Čovjek se zarazi udisanjem aerosola u kojem su prisutne bakterije legionele.

Upravo sa ovim problemom se suočila Aida Feraget, majka djevojčice Sare, kojoj je prije nekoliko dana dijagnosticirana Legionela ili tzv. Legionarska bolest.

Prema njenim riječima naši doktori nisu u stanju na pravi način i na vrijeme dijagnosticirati ovu bolest, zbog toga što ona nije uobičajena za naše podnevlje.

“Nemam namjeru izazivati paniku, upirati prstom, ili bilo sta drugo. Imam namjeru podijeliti sopstveno iskustvo, možda nekome pomogne. Dragi moji u grad nam je došla legionela, ili Legionarska bolest. Plućno oboljenje. U gradu nam je porastao broj oboljelih od tuberkuloze. Prema informaciji dobivenoj na klinici Podhrastovi, u proteklih sedam dana, 5 novih slučajeva hospitalizirano, svih pet mladi ljudi. Obje bolesti su izlječive… Sara je fasovala prvu. Utvrđivanje otežava činjenica da je riječ o, za našim prostorima, netipičnim oboljenjima, koje masa doktora ne zna ni prepoznati. Legionela se ne prenosi s osobe na osobu. Ona obitava u ustajaloj vodi, nečišćenim klima uređajima, tuševima, nargilama. Utvrđuje se analizom krvi”, napisala je Feraget na svom FB statusu.

Također, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo potvrdio je da su u glavnom gradu BiH potvrđena dva slučaja oboljelih od legionarske bolesti. U slučaju infekcije i nepravovremenog djelovanja, ishod bolesti može biti fatalan, ali stručnjaci tvrde da nema razloga za brigu, prenosi NAP.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Boravak u BiH mu dobro došao: Đoković u polufinalu Rima

Đoković će morati opet na teren već danas od 18.30 sati kada je zakazano polufinale. Srbijanac će imati manje...

Možda vas zanima i ovo