Petak, 22 listopada, 2021

Nebojša Radmanović: Granični ugovori sa Hrvatskom moraju biti korigovani, Republika Srpska je oštećena

Nemojte propustiti

On smatra da pregovarači iz BiH u pripremi tih ugovora nisu dovoljno vodili računa o broju graničnih prelaza i njihovim lokacijama, zbog čega je Republika Srpska oštećena

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović poručio je da potpisivanje graničnih ugovora između BiH i Hrvatske ne smije biti na štetu Republike Srpske, zbog čega će biti neophodna njihova korekcija, posebno u dijelu koji tretira broj graničnih prelaza, piše Srna.

On smatra da pregovarači iz BiH u pripremi tih ugovora nisu dovoljno vodili računa o broju graničnih prelaza i njihovim lokacijama, zbog čega je Republika Srpska oštećena.

“Kada sam glasao protiv na prvoj sjednici Predsjedništva BiH, naravno, nisam mislio da ćemo mi zaustaviti potpisivanje sporazuma, ni sa Hrvatskom, ni sa EU. Međutim, morali smo da reagujemo i pokažemo da se i entitet koga se ova priča itekako tiče o tome mora pitati, što je predvidio i Ustav”, pojasnio je Radmanović za “Večernji list”, izdanje za BiH.

On ističe da nije u redu da se od šest graničnih prelaza prema Hrvatskoj samo jedan nalazi na teritoriji Srpske.

“Zar se nije moglo na cijelom sjevernom dijelu, gdje živi najviše stanovništva, odrediti bar jedan granični prelaz. To jeste problem i mora doći do izmjena sporazuma”, poručio je Radmanović.

On je ponovio da se i prije zalagao, a da to čini i danas, za to da BiH ne treba da sprečava Hrvatsku da povezuje svoju teritoriju, tako da ni izgradnja mosta na Pelješcu ne bi trebalo da bude problem.

Istovremeno, nastavlja Radmanović, treba graditi i druge mostove koji su važni za BiH i Hrvatsku, prvenstveno kod Svilaja i Gradiške.

Govoreći o krizi u Federaciji BiH, on je rekao da je to posljedica Vašingtonskog sporazuma, ali i nerazumnog ponašanja bivšeg visokog predstavnika u BiH Volfganga Petriča koji je svojevremeno “potpuno poremetio odnose između Bošnjaka i Hrvata”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da u ovom trenutku treći entitet nije realno rješenje, ali da dugoročno, ako se želi da BiH opstane kao stabilna država, ta ideja jeste kvalitetno rješenje.

On je ponovio da je SDP BiH najveći krivac za “talačku krizu” i “događanje naroda” u Sarajevu i ukazao na neophodnost da policija u Kantonu Sarajevo, a ne samo Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, mora da snosi i prihvati odgovornost za bezbjedan rad predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH.

Radmanović SDP BiH i njenog lidera Zlatka Lagumdžiju smatra odgovornim i za zastoj u političkom radu “šestorke” na nivou BiH i “četvorke” u Federaciji BiH, ističući da ne podržava Lagumdžijin prijedlog o prijevremenim izborima.

Kao moguće rješenje političke krize u BiH, on vidi prekompoziciju aktuelne parlamentarne većine, koja bi možda mogla da dobije i epitet “sedmorka”.

“Sedmorku’ pominjem jer nam je za promjenu Ustava, u dijelu koji se odnosi ne predmet ‘Sejdić i Finci’, potreban širi konsenzus, ali za dalje funkcionisanje vlasti nije neophodna sedmorka”, pojasnio je Radmanović.

On je potvrdio da će članovi Predsjedništva BiH 1. jula biti u Zagrebu na svečanosti povodom ulaska Hrvatske u EU i najavio da bi hrvatski predsjednik Ivo Josipović trebalo da dođe u BiH 8. jula.

(Depo)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nana Fata Orlović dobit će Povelju TK

Povelja će biti dodjeljena na svečanoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u povodu Dana državnosti. Skupština Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojila...

Možda vas zanima i ovo