Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Nebojša Vukanović o Srebrenici: To su krupne teme i rekao sam da ne možete jedan narod okarakterisati kao genocid

Autor:N1

Nemojte propustiti

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović, kazao je na N1, da prati situaciju u Mostaru, ali da se u izbore nije želio miješati. Govorio je o međunarodnoj zajednici, visokom predstavniku, Miloradu Dodiku…

“Govorio sam da ne želim da podržim Srpsku listu, jer sam znao da će Milivojević biti jedan privjesak HDZ-a i to je već dogovoreno u susretima Dodika i Čovića u toj Blajburškoj koaliciji. Ono što sam govorio potvrdilo se kao tačno. Gospodin Milivojević bi mogao biti tas na vagi. Sa žaljenjem gledam da je prošlo 26 godina od rata, a kad slušate vijesti, imate osjećaj da se vodi rat, samo ne oružjem, nego se vodi u medijima, prepucavanjem, i nekim drugim sredstvima”, rekao je.

Kazao je i da je problem što oni koji su učestvovali u ratu i danas su na ključnim pozicijama.

“Ostale su iste politike i donekle, bar podsvjesno, ostali su svi za neke ratne ciljeve. Bošnjaci žele unitarnu Bosnu i Hercegovinu, Hrvati žele samostalnu oblast koju bi priključili Hrvatskoj, a većina Srba bi željela da živi sa Srbijom. Niko nije odustao od tih maksimalističkih ratnih ciljeva. U narodu jeste. Prihvatio se Dejton. Narod živi normalno. Devedesest posto ljudi ne zanimaju teme kojima se bave političari. Na žalost, političari na vlasti opstaju sa tim temama, ne žele prihvatiti Dejton onakav kakav jeste i da kažu – zašto moramo gledati ko će koga da nadmudri, hajde da se bavimo suštinskim životnim pitanjima”, istaknuo je Vukanović.

Da bi se promijenilo stanje u društvo, smatra da se moraju skinuti političari iz devedesetih godina.

Je li bolji prijedlog da Mirko Šarović ili on idu u Predsjedništvo kao članovi?

“Rado bih obavljao tu fukciju. Mislim da bih ja bio bolji. Postavio bih nove standarde u društvu. Trudio bih se da se iz korijena promijene stvari u BiH i da se prekine sa mržnjom”, naveo je.

Kazao je da je razočaran liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, jer nije osudio što ministrica Bisera Turković brani Sakiba Mahmuljina.

A da li je razočaran što većina političara iz RS-a neće reći da je bio genocid u Srebrenici?

“To su krupne teme i rekao sam da ne možete jedan narod okarakterisati kao genocid”, rekao je.

Kako je poznato, aktivan je na društvenim mrežama, pa tako, naveo je da je u decembru samo od Google oglasa uspio zaraditi 3.200 KM.

“Koliko je to moćno i Dodik je rekao da će se posvetiti više radu na internetu. Kaska za mnom desetak godina, ali vidi kolika je to moć”, istaknuo je.

Govoreći o vakcinaciji u RS-u, rekao je da zdravlje nema cijenu.

“Ako desetine miliona bacaju na gluposti, ili hoće sad da dvije milijarde uzmu za autoput, dakle, ako neka vakcina košta 30 ili 50 maraka, neću ulaziti u to, ali ključno je zaštiti zdravlje stanovništva. Zdravstvo je u teškom stanju i plaćamo cijenu propusta iz prošlosti”, naglasio je.

Ponovo, govoreći o želji da postane član Predsjedništva BiH, rekao je da mu je želja da ima nestranačku listu za pravdu i red.

“Ključna stvar je da se ne oslanjate na strance i kapital, da radite nešto samo na emociju ljudi. Ne želim primati ničiji novac, ni podršku stranaca”, rekao je.

Govoreći o ultimatumu visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, istaknuo je:

“Sjetite se u NSRS-u, prije godinu dana, kad sam govorio Dodiku – mi smo izmoreni, narod je izmoren, nikavi smo i mi kao takvi jedva stojimo na nogama i provociramo lava koji spava. I kažemo – uradi mu nešto ako možes, pa pojest će te za sekund. Reko sam mu – nemoj da provociraš međunarodnu zajednicu”, istaknuo je Vukanović za N1.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Norveški meteorolozi najavili ozbiljnu promjenu: Uskoro završava toplinski val

Norveški meteorološki servis (Yr.no), koji je izuzetno popularan u Europi, jer u aplikaciji je dostupan i prikaz mape s...

Možda vas zanima i ovo