Subota, 1 listopada, 2022

Neće biti ekstremne hladnoće: Krajem januara u BiH obilne snježne padavine

Nemojte propustiti

Obilne snježne padavine sa nižim temperaturama u BiH se očekuju tek u posljednjoj sedmici januara, ali nema govora o ekstremnoj hladnoći i sibirskoj zimi

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Naime, ni vikend koji je pred nama neće donijeti pretjerano niske temperature i obilnije snježne padavine, na koje ćemo ipak sačekati kraj mjeseca. To pokazuju kratkoročne i dugoročne prognoze meteorologa, prema kojima nas do 24. januara očekuje stabilno vrijeme sa povremenim prolaznim padavinama, mrazevima i maglom.

Međutim, nakon toga se očekuju prvi veliki snijeg i pad temperature, koji će potrajati do kraja mjeseca. Međutim, u BiH neće biti ekstremne hladnoće i velikih snježnih padavina koje su već zahvatile prostore Bliskog istoka, te Sibira, gdje je juče najniža izmjerena temperetura bila minus 53 stepena u mjestu Borogontsi u republici Jakutija, ali koje se neće prenijeti na naše prostore.

Nebojša Kuštrinović, član Savjeta za klimatske promjene BiH, rekao je da se obistinjuje sezonska prognoza vremena koja je pokazivala da će zima biti u granicama višegodišnjeg prosjeka.

“Pred nama je jedna normalna zima, koja je u skladu sa globalnim otopljenjem i klimatskim promjenama”, zaključio je Kuštrinović. Tako su u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) RS rekli da nas danas očekuje uglavnom suvo i umjereno do potpuno oblačno vrijeme, dok krajem dana jače naoblačenje donosi padavine, u početku kišu, koja će u planinskim krajevima preći u snijeg ili susnježicu.

U RHMZ RS su dodali da se u subotu očekuje osjetno hladnije jutro sa mrazem, sa još ponegdje snijega u planinama na istoku, dok će na sjeveru i jugu biti bez padavina i sa maglom mjestimično. Naveli su da će tokom dana biti malo do umjereno oblačno i prohladno, na istoku hladno, sa temperaturama od minus tri na istoku do tri na sjeveru, a na jugu do sedam stepeni.

“U nedjelju ujutro hladno sa mrazem, jačim u centralnim i istočnim krajevima. Tokom dana malo toplije i pretežno oblačno sa kišom na jugu i jugozapadu, do večeri mjestimično kiša i u ostalim krajevima, a u planinama snijeg”, rekli su u RHMZ. Prognoze pokazuju i da će u ponedjeljak biti oblačno sa kišom, obilnijom na jugu i jugozapadu gdje će biti i pljuskova.
(Nezavisne novine)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Erdoganov šamar Putinu: Oglasila se Turska nakon što je Rusija pripojila okupirane ukrajinske regije

Sjedinjene Države, Britanija i Kanada najavile su nove sankcije kao odgovor na potez ruskog predsjednika Tursko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo...

Možda vas zanima i ovo