Nedjelja, 3 prosinca, 2023

Neće biti ekstremne hladnoće: Krajem januara u BiH obilne snježne padavine

Preporučeno

Obilne snježne padavine sa nižim temperaturama u BiH se očekuju tek u posljednjoj sedmici januara, ali nema govora o ekstremnoj hladnoći i sibirskoj zimi

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Naime, ni vikend koji je pred nama neće donijeti pretjerano niske temperature i obilnije snježne padavine, na koje ćemo ipak sačekati kraj mjeseca. To pokazuju kratkoročne i dugoročne prognoze meteorologa, prema kojima nas do 24. januara očekuje stabilno vrijeme sa povremenim prolaznim padavinama, mrazevima i maglom.

Međutim, nakon toga se očekuju prvi veliki snijeg i pad temperature, koji će potrajati do kraja mjeseca. Međutim, u BiH neće biti ekstremne hladnoće i velikih snježnih padavina koje su već zahvatile prostore Bliskog istoka, te Sibira, gdje je juče najniža izmjerena temperetura bila minus 53 stepena u mjestu Borogontsi u republici Jakutija, ali koje se neće prenijeti na naše prostore.

Upravo se čita:  Ni jedan počinilac nije otkriven: Ko uništava ćirilicu na saobraćajnim znakovima u FBiH

Nebojša Kuštrinović, član Savjeta za klimatske promjene BiH, rekao je da se obistinjuje sezonska prognoza vremena koja je pokazivala da će zima biti u granicama višegodišnjeg prosjeka.

“Pred nama je jedna normalna zima, koja je u skladu sa globalnim otopljenjem i klimatskim promjenama”, zaključio je Kuštrinović. Tako su u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) RS rekli da nas danas očekuje uglavnom suvo i umjereno do potpuno oblačno vrijeme, dok krajem dana jače naoblačenje donosi padavine, u početku kišu, koja će u planinskim krajevima preći u snijeg ili susnježicu.

Upravo se čita:  Još jedna opština u BiH ostala bez jedine banke: Zatvorena i lokalna mesnica

U RHMZ RS su dodali da se u subotu očekuje osjetno hladnije jutro sa mrazem, sa još ponegdje snijega u planinama na istoku, dok će na sjeveru i jugu biti bez padavina i sa maglom mjestimično. Naveli su da će tokom dana biti malo do umjereno oblačno i prohladno, na istoku hladno, sa temperaturama od minus tri na istoku do tri na sjeveru, a na jugu do sedam stepeni.

Upravo se čita:  Penzioneri u FBiH će dobiti penzije ranije nego inače, najviša iznosi 2.626, a najniža 538,27 maraka

“U nedjelju ujutro hladno sa mrazem, jačim u centralnim i istočnim krajevima. Tokom dana malo toplije i pretežno oblačno sa kišom na jugu i jugozapadu, do večeri mjestimično kiša i u ostalim krajevima, a u planinama snijeg”, rekli su u RHMZ. Prognoze pokazuju i da će u ponedjeljak biti oblačno sa kišom, obilnijom na jugu i jugozapadu gdje će biti i pljuskova.
(Nezavisne novine)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

FBI uhapsio pripadnicu jedinice “Zulfikar”, optužena da je tokom rata u BiH mučila zarobljenike

Američka državljanka porijeklom iz BiH Nada Radovan Tomanić uhapšena je u Morgantaunu, u Zapadnoj Virdžiniji, pod sumnjom da je...

Možda vas zanima i ovo