Subota, 1 listopada, 2022

“Neće poskupjeti, ali će računi biti mnogo veći”: Velika je šansa da cijene struje skaču za 20 posto!

Nemojte propustiti

U Elektroprivredu, s druge strane, stižu zahtjevi i da se smanji cijena električne energije, posebno za privredu. U Banjaluci kažu, poskupljenja struje negativno su utjecala na rad javnih komunalnih preduzeća.

Hoće li poskupjeti struja u Republici Srpskoj? Nadležni uvjeravaju građane kako od toga, barem u ovoj godini, nema ništa. Međutim, preduzeća iz sastava Elektroprivrede poslala su zahtjeve za povećanje cijena mrežarine, tj. distribucije krajnjim korisnicima od 33, pa čak i do 105 posto. Posljednju riječ dat će, ipak, Regulatorna komisija za energetiku, javlja Federalna.ba.

Struja možda neće poskupjeti, ali će računi krajnjim korisnicima vjerovatno biti mnogo veći. Rečenica paradoksalna, ali situacija čista. Korištenje distributivne mreže posebna je stavka na računima za električnu energiju, a ta stavka je čak i veća od utroška energije. Distributivna preduzeća traže poskupljenje ove usluge.

“Stanje nije održivo, nije realno i smatramo da su se stekli svi uslovi za povećanje cijene mrežarine kako bi se mogao održati sistem, kako bi operatori distribitivnog sistema mogli nesmetano dalje da razvijaju mrežu i obezbjeđuju stabilno i kvalitetno napajanje kupaca i vrše priključenja”, navodi portparol Elektrokrajine Predrag Klincov.

Dodaje, trenutne cijene datiraju još iz 2013, a u međuvremenu došlo je do enormnih troškova kada je riječ o nabavci repromaterijala, od metala, kablova i stubova, kao i naknade koje plaćaju Elektroprenosu i nezavisnom operatoru sistema. Potrošači su već izračunali, računi će biti veći za najmanje 20%.

“Struja bi, prema ovim najavama, poskupjela za oko 20%. Znamo da učešće mrežarine u računu iznosi oko 60 procenata. Naravno da bi povećanjem ovog energenta došlo i do povećanja cijena osnovnih životnih namirnica, ali i drugih proizvoda i usluga”, upozorava Dušan Srdić, član Udruženja potrošača Reakcija.

U Elektroprivredu, s druge strane, stižu zahtjevi i da se smanji cijena električne energije, posebno za privredu. U Banjaluci kažu, poskupljenja struje negativno su utjecala na rad javnih komunalnih preduzeća.

“Povećanje cijene električne energije ne možemo dalje da izdržimo. Zato tražimo od Vlade da smanji cijenu električne energije ili da odobri subvencije za gradska komunalna preduzeća”, poručio je Bojan Kresojević, gradski menadžer Banjaluke.

U Elektroprivredi, a i distributivnim preduzećima su već odavno naveli da zbog haotičnog stanja na tržištu električne energije s mukom pokušavaju da održe i ove cijene, za koje navode da su najmanje u regionu. Dodaju pri tome i da su naknade za priključak u Federaciji BiH dvostruko veće nego u Republici Srpskoj.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo