Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Neće svi penzioneri dobiti dodatnih 50 maraka uz decembarsku penziju

Nemojte propustiti

Novčani iznos od 50 konvertibilnih maraka isplaćuje se korisnicima penzije koji su zatečeni u isplati na dan stupanja na snagu ove uredbe.

Velik broj penzionera koji su korisnici Federalnog zavoda MIO/PIO, a koji žive na području Bosne i Hercegovine dobit će uvećanu penziju za decembar. Riječ je o povećanju od 50 konvertibilnih maraka.

Kako su naveli iz Zavoda PIO Federacije BiH navedeno povećanje bi trebalo dobiti oko 365.000 od ukupno oko 429.000 korisnika. Naime, korisnici Zavoda PIO koji žive u inostranstvu, odnosno izvan granica BiH, neće ostavriti ovo pravo, javlja Večernji list.

Tako će penzioneri koji primaju najnižu penziju u januaru dobiti 432 konvertibilne marke, a oni koji primaju zajamčenu 528,91 konvertibilnu marku. Isplata uvećanih penzija za decembar rezultat je činjenice da je Vlada Federacije BiH na ovosedmičnoj sjednici u Mostaru, donijela Uredbu o novčanom iznosu penzije kao podrška penzionerima u Federaciji BiH.

Ovom uredbom, koju je predložilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, uređuje se isplata novčanog iznosa penija za decembar 2021. godine korisnicima mirovina Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, koji imaju prebivalište na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Iznos na penziju se isplaćuje u svrhu poboljšanja materijalnog položaja korisnika mirovine, a radi dodatnih troškova zdravstvene zaštite koji su nastali kao posljedica pandemije virusa COVID-19. Kako su naveli iz Vlade Federacije BiH ukupna sredstva za provođenje ove uredbe osigurana su u Proračunu Federacije BiH za 2021. godinu.

Novčani iznos od 50 konvertibilnih maraka isplaćuje se korisnicima penzije koji su zatečeni u isplati na dan stupanja na snagu ove uredbe. Korisnicima prava na djeljivu porodičnu penziju pripada isplata djeljivog novčanog iznosa.

Kako su naveli iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, novčani iznos isplatit će se petog januara 2022. godine, a u skladu sa odredbama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju sastavni je dio penzije decembar 2021. godine

Više s weba

Izdvajamo

CIK će opet od Ministarstva finansija BiH tražiti novac za izbore

Centralna izborna komisija BiH ovim putem želi informirati javnost u Bosni i Hercegovini da Ministarstvo finansija i trezora BiH...

Možda vas zanima i ovo