Srijeda, 8 prosinca, 2021

Nećete vjerovati: Stavljate papirnatu zaštitu na wc dasku? Onda pročitajte ovo!

Nemojte propustiti

wc

Ono što stavrno sprječava bolesti je pranje ruku, dok stavljanje papirnate zaštite na zahodsku dasku donosi udobnost.

Mnogi na školjke, posebno u javnim wc-ima, stavljaju papirnatu zaštitu. Rade to kako bi spriječili zarazu bolestima koje su drugi ostavili na zahodskoj dasci. Međutim, čini se da su papirnati ulošci tu kako bi pružili udobnost i sigurnost korisniku, ali ne da bi spriječili bolesti. Tvrdnja je to infektologa Williama Schaffnera.

To je zato jer wc daske nisu sredstva za prenos infektivnih agensa, nećete ‘uloviti’ ništa’, kaže on. Nekad se mislilo da se preko wc školjki prenose bolesti probavnog sistema ili polno prenosive infekcije, međutim tu ideju opovrgnula su istraživanja, piše Huffington Post.

Dakle, papirnata zaštita postoji zbog – ljepljivosti wc školjki.

Ovo ne znači da na zahodskoj dasci nema bakterija koje uzrokuju bolesti kao što je primjerice E. coli. Međutim, prema tvrdnjama doktora Philipa Tierna koža na našim stražnjicama služi kao efikasna, zaštitna barijera.

Ono što stvarno sprječava širenje bolesti probavnog trakta je pranje ruku. Korišćenje dobrog starog sapuna i vode može smanjiti smrti povezane s takvim bolestima i za 50 posto.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo